szupertájfun

szupertájfun

Így pusztított az egyik legerősebb trópusi vihar

 

A távol-keleti térség történelmének egyik legpusztítóbb viharát élte meg az elmúlt napokban. A Haiyan névre keresztelt trópusi vihart már egy hete, november 5-én szupertájfunná minősítették. Mire pénteken elérte a fülöp-szigeteki partokat, a széllökések a viharban már meghaladták a 300km/órát is – a Haiyan ezzel sokak szerint a valaha szárazföldet ért legerősebb vihar címét is megkaphatja.

Szupertájfun lett a Haiyan

Mint ahogy már korábban is megírtuk, a Fülöp-szigetek térségét a napokban egy igen erős trópusi ciklon fenyegeti.

A Haiyan (helyi nevén Yolanda) névre keresztelt tájfunt kedden a benne mért szélsebességek és a légnyomás alapján a szupertájfun kategóriába sorolták. A maximális szélsebesség a ciklonban ugyanis elérte a 280 km/órát, és ezzel a 2013-as hurrikánszezon legerősebb képződményévé nőtte ki magát a Haiyan.

Szupertájfun Japán mellett

Helyi idő szerint csütörtök éjjel a Saffir-Simpson skála szerinti 5-ös erősségűvé, azaz „szupertájfunná” minősítették a Sanba nevű trópusi ciklont. Az ilyen erősségű viharban tartósan 118 km/órás, vagy annál is erősebb szélre lehet számítani. Sanba a Filippínó-tenger déli része felett, a Fülöp-szigetektől északkeletre örvénylik, és a körülmények olyanok, melyek segítik megtartani az erejét. Sőt, az is elképzelhető, hogy miközben észak, északnyugat felé halad, még tovább is erősödik.