Így pusztított az egyik legerősebb trópusi vihar

A hétvégén a Fülöp-szigeteket letaroló, az ország történelmének legsúlyosabb viharaként emlegetett Haiyan szupertájfun a hét elején Vietnámban és Kína déli részén is emberéleteket követelt és súlyos anyagi károkat okozott.

 

A távol-keleti térség történelmének egyik legpusztítóbb viharát élte meg az elmúlt napokban. A Haiyan névre keresztelt trópusi vihart már egy hete, november 5-én szupertájfunná minősítették. Mire pénteken elérte a fülöp-szigeteki partokat, a széllökések a viharban már meghaladták a 300km/órát is – a Haiyan ezzel sokak szerint a valaha szárazföldet ért legerősebb vihar címét is megkaphatja.

A szélvihar a hétvégén a Fülöp-szigetek központi szigetein komplett tartományokat tett a földdel egyenlővé, több százezer ember maradt fedél nélkül. A partvidékeken a helyenként több mint 10 méter magas hullámok a nagyobb hajókat is több száz méterrel besodorták a szárazföld belseje felé. Becslések szerint az áldozatok száma jócskán meghaladhatja a 10 000-et, és a halálesetek száma a romok eltakarításával sajnos folyamatosan tovább nő – ezzel Haiyan az ország történetének leghalálosabb természeti katasztrófája lett.  

 

Döbbenetes pusztítás: a Haiyan után szinte egyetlen épület sem maradt épen a Fülöp-szigetek több tartományában is, a vihar a hajókat is besodorta a szárazföldre Forrás: CAPIDIPC/EPA (felső kép), illetve REUTERS (alsó kép)

A vihar ezután Vietnám és dél-kínai partvidék felé vette az irányt, ahová hétfőn érkezett meg. Helyi idő szerint kedd délutánig Dél-Kínában 8, Vietnámban 13 ember vesztette életét a viharban, és több mint 700 millió dolláros kár keletkezett főleg a mezőgazdasági, erdőgazdasági, baromfi-és halászati ​​ágazatokban. A széllökések már „csak” 100 km/órásak voltak, viszont Kína egyes tartományaiban közel 400 milliméternyi csapadék hullott 48 óra alatt.

 

Karen L. Nyberg asztronauta a Nemzetközi Űrállomásról így látta a Haiyan-t november 9-én. Forrás: NASA/AP

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.