Történelmi vihar a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek történetének legsúlyosabb vihara lett a Haiyan nevű szupertájfun. A több, mint 300 km/órás széllökésekkel érkező trópusi ciklon miatt becslések szerint eddig több mint ezren haltak meg.

 

A Fülöp-szigeteken Yolanda néven ismert tájfun lett az ország történetének legpusztítóbb vihara. A trópusi ciklon péntek reggel Samar szigeténél érte el a szárazföldet, ahol eddig mintegy 200 ember vesztette életét. Tacloban tartományban legalább 100 ember halt meg. Az ottani repülőtér terminálja teljesen megsemmisült, a tengerparti épületeket 7-8 méteres hullámok ostromolták. A helyiek elmondása szerint a vihar a földdel tette egyenlővé a körzetet. A fővárosban, Manilában bezártak az iskolák és az egyetemi előadásokat is törölték. A középső régiókban törölték a vízi és repülő járatokat.

Az ottani Vöröskereszt becslése szerint összesen legalább 1 200 ember életét követelte szombat estig az országot valaha sújtó legpusztítóbb vihar. Több tartományban teljesen megbénult a kommunikáció és összeomlott az áramszolgáltatás. Több millió ember hagyta el otthonát és menekült biztonságosabb földre. A segítségnyújtást nehezíti, hogy számos repülőteret és kikötőt használhatatlanná tett a vihar.


A Vietnámba érkező tájfun a vízgőztartományban készült hamisszínes műholdfelvételen (Forrás: ssd.noaa.gov)

A vihar egy 600 kilométer hosszú frontzónával és 315 km/órás széllel érkezett a Fülöp-szigetekre. Ez a szélsebesség nagyjából megegyezik a hírhedt, 1979-es Tip nevű tájfunban mért értékekkel – ez a vihar arról híres, hogy a mai napig tartja a Földön valaha mért legalacsonyabb légnyomás (870 hektopascal) rekordját. A Haiyan ezzel természetesen „kiérdemelte” az idei év legerősebb trópusi vihara címet is.

Ez már a negyedik trópusi ciklon ebben az évben, amely elérte a tájfun erősséget, ráadásul az előrejelzések szerint egy újabb trópusi ciklon érheti el a jövő hét közepén a Fülöp-szigeteket.

A vihar most nyugat-északnyugat felé halad. Várhatóan vasárnap reggel fogja elérni Vietnám partvidékét, ahonnan már több mint 100 000 embert evakuáltak emiatt.


A Haiyan tájfun várható útvonala. A vihar az előrejelzések szerint vasárnap éri el Vietnámot, hétfőn pedig a délkelet-kínai partvidék felett szelídülhet meg (Forrás: hurricanezone.net)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.