Szupertájfun Japán mellett

A Sanba nevű trópusi vihar a Csendes-óceánon tombol, Okinawa szigetét és Dél-Koreát veszélyezteti.

Helyi idő szerint csütörtök éjjel a Saffir-Simpson skála szerinti 5-ös erősségűvé, azaz „szupertájfunná” minősítették a Sanba nevű trópusi ciklont. Az ilyen erősségű viharban tartósan 118 km/órás, vagy annál is erősebb szélre lehet számítani. Sanba a Filippínó-tenger déli része felett, a Fülöp-szigetektől északkeletre örvénylik, és a körülmények olyanok, melyek segítik megtartani az erejét. Sőt, az is elképzelhető, hogy miközben észak, északnyugat felé halad, még tovább is erősödik.

Az előrejelzések szerint a tájfun pályája helyi idő szerint szombaton éjjel közelítheti meg a japán Okinawa szigetét, a lakosság már felkészült az érkezésére. A szigetet augusztusban a Bolaven, azt megelőzően pedig a Haikiu tájfun sújtotta, komoly károkat okozva.

Sanba tombolása alatt 400-600 mm csapadékra számítanak az érintett területeken, különösen Dél-Korea hegyvidéki részein hullhat nagy mennyiségű eső, mely akár nagytérségű árvizet is okozhat. Július óta a Dél-Koreában lehullott csapadék mennyisége jóval meghaladja az ilyenkor szokásosat, Szöulban például az eltelt két és fél hónap alatt nagyjából 1 méternyi eső esett.

A JTWC (Joint Typhoon Warning Center) műholdképe a Sanba-ról

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.