csapadék

csapadék

Elképesztő: már megint péntektől igazán rossz az idő! (frissült!)

Ahogy azt idén már megszokhattuk, január utolsó hetében is pénteken romlott el igazán hazánk időjárása.

Péntek este a Dunántúl nyugati felén ugyan már elállt a hó, a Duna-Tisza közén pedig intenzív havazás váltotta fel az esőt. Keleten a 10 fokban még mindig folyékony formában hullott a csapadék, de a beáramló hideg levegő oda is elért szombat reggelre, és ott is többfelé fehérbe borult a táj.

Ónos esővel indul az új év!

Rendkívül veszélyes időjárási helyzettel indul az új, 2015-ös év. 2-án, péntek késő délután északnyugat, észak felől egy gyors mozgású hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét. A front csapadéksávja az esti órákban délkelet felé haladva át is vonul az országon, az éjszaka második felében keleten és délkeleten is várhatóan megszűnik a csapadék.

Igazi kirándulóidő

Vasárnap és a jövő hét elején frontmentes, kellemes idő várható, sok napsütéssel – a szombaton átvonult hidegfront mögött napokig anticiklonális hatások érvényesülnek a Kárpát-medencében. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, esetleg egy-egy gyengébb zivatar – tartós esőzéstől, felhőszakadástól kedd estig sehol sem kell tartanunk. Ugyan eleinte az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő lesz – különösen a reggeli órákban! –, de napról-napra szép lassan erősödik a nappali felmelegedés: kedden a délkeleti országrészben ismét mérhetünk akár 30 fokot is.

Elázhat, ha a szabadban nézi a VB döntőt!

2014. július 13-án, vasárnap a kora délutáni órákban zivatarok alakultak ki a Dél-Dunántúlon és haladnak észak, északkeleti irányba. A fővárost is várhatóan eléri egy csapadékzóna, emellett országszerte sokfelé (a Dunántúlon, a Duna-Tisza közében, valamint az Északi-középhegység térségében) 21:00 körül is viharos idő ígérkezik. Az említett területeken várhatóan erős szél, intenzív csapadékhullás jellemző.

Zivatarok augusztus elején is

A 2014. augusztus 4-re, hétfőre virradó éjszaka az ország középső harmadában – nagyjából a Budapest-Kiskunhalas tengely mentén – egy széles sávban intenzív, sokfelé felhőszakadást okozó zivatarok pattantak ki gyorsan egymás után: reggelig ezeken a területeken nem volt ritka a 20-30 milliméternyi csapadék, ráadásul azokon a településeken, amelyeket több észak felé haladó zivatarcella is érintett egymás után, akár egyhavi csapadék is lezúdulhatott!

Kéthavi csapadék is eshet

A következő napokban országszerte szükségünk lesz az esernyőre. Szeptember második hetében ismét az átlagosnál jóval csapadékosabb lesz hazánk időjárása: keddről szerdára virradó éjszaka északnyugat felől egy hosszan elnyúló frontálzóna érkezik a Kárpát-medencébe, amely felettünk erősödik meg, illetve hullámot is vet, ezért lelassul hazánk felett. Ezt követően egy tőlünk délnyugatra kifejlődő, és csak lassan, a jövő hét elejére feltöltődő ciklon alakítja hazánk időjárását.

Meredeken emelkedett az észak-magyarországi folyók vízszintje

A hétvégén kiadós csapadék áztatta az ország északi és nyugati felét. Az Alpokalján egyhavi (mintegy 30mm) hó, illetve eső esett, míg az Északi-középhegység térségében volt, ahol 35-50 mm csapadék hullott. A kiadós eső, illetve az olvadó hó hatására több észak-magyarországi folyó vízszintje ugrásszerűen megemelkedett, és árvízvédelmi készültséget is elrendeltek. Másodfokú készültség van érvényben a Sajó és a Tarna több pontján, illetve a Taktán, míg elsőfokú a készültség az Ipolyon és a Zagyván.

Jelentős mennyiségű csapadék hullott idén télen

Magyarországon a klimatológiai vizsgálatok szerint a legcsapadékosabb évszak a nyár, utána következnek az átmeneti évszakok, és a legszárazabb a tél. Az elmúlt hetekben azonban szokatlanul gyakorivá vált a ciklonok és az ehhez köthető frontok érkezése, ami jelntős mennyiségű csapadékot eredményezett. Volt olyan nap, amikor nem is egy, hanem két front is áthaladt felettünk. Szombaton is erre számíthatunk: a nap elején egy meleg-, később pedig egy hidegfront érkezik hazánk területére.