Sosem volt ilyen kevés jég az Északi-sarkvidéken

A napokban véget ért az olvadás az Északi-sarkon, ahol idén minden korábbinál kisebbre zsugorodott a jégtakaró.

Úgy tűnik, szeptember 16-án 3,41 millió négyzetkilométeres kiterjedéssel elérte éves minimumát az északi jégsapka.  Mostantól várhatóan ismét növekedésnek indul a jég kiterjedése, bár nem zárható ki teljesen egy kései olvadási periódus sem, amennyiben a szélviszonyok megváltoznak. Mindenesetre, a 16-án mért kiterjedésről elmondható, hogy a műholdas mérések bő három évtizedes története alatt még sosem tapasztaltak ilyen kevés jeget a térségben.


Az Északi-jégsapka idén szinte folyamatosan a korábbi 2007-es minimum alatt volt.
(forrás: National Snow and Ice Data Center)

A március 20-a óta tartó olvadás során idén mintegy 760 ezer négyzetkilométerrel csökkent a jégtakaró nagysága a korábbi, 2007-es minimum rekord (4,17 millió km2) alá. Ezzel jelenleg alig fele akkora területet (kb. 55%) fed jég, mint a 1979-2010 közötti időszakban átlagosan borított.


Az Északi-sark jégsapkájának kiterjedése szeptember 20-án.
Pirossal az 1979-2000 közötti átlagos terület.
(forrás:National Snow and Ice Data Center; hurricanozone.net)

Érdekesség, hogy a hat legkisebb jégborítottságot az elmúlt hat évben, tehát 2007 és 2012 között regisztrálták. Ez az időjárási viszonyok mellett részben talán annak is köszönhető, hogy az olvadás vége ebben a hat évben gyakran 3-8 nappal később állt be a korábbi átlaghoz (szeptember 13.) képest.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.