orkán

orkán

Karácsonyi viharciklon csap le a britekre

Egy rendkívül erős ciklon kezdett kialakulni az Atlanti-óceán északi részén, ami legerősebb állapotát várhatóan december 24-én éri majd el. Ekkor a középpontja Írország partjainak közelében lesz, a benne lévő légnyomás pedig az előrejelzések szerint 930 hPa alá is süllyedhet! Ez rendkívül alacsonynak számít, és mivel a szélsebességek a légnyomás-különbségekkel vannak összefüggésben, így a ciklonban viharos, sőt, orkán erejű széllökésekre számítanak a szakemberek. Többfelé 150 km/óra feletti széllökésekkel számolnak, az Ír-sziget partjai lesznek a legnagyobb veszélyben.

Orkán erejű viharciklon érkezik a németekhez

Egy rendkívül erős, mély ciklon alakult ki Skócia északi partjainál, ami hidegfrontjával hétfőn eléri Németország északnyuagti és északi részét. A Christian névre keresztelt, az előrejelzések szerint rendkívül erős és veszélyes ciklon 975 hPa-os középponti nyomással rendelkezik. A szakemberek szerint az Északi-tenger partján fekvő településeken lesz a legrosszabb a helyzet, oda orkán erejű, azaz 120 km/órás, vagy még ezt is meghaladó lökéseket produkáló szelet várnak a meteorológusok, és a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el. A Harz hegységben 150 km/órás lökés sem kizárt.

Újabb szélvihar fenyegeti Észak-Európát

A hét eleji viszonylag nyugodt időjárás után szerdán egy viharciklon éri el Európa északnyugati részét. A vihar az Egyesült Királyság déli részét és Északnyugat-Európát október végén letaroló Christian elnevezésű viharciklon pályájától északabbra fog elhaladni. A ciklon középpontja – azaz ahol a legalacsonyabb lesz a légnyomás – az előrejelzések szerint szerda éjjel Skóciától északra, csütörtök éjjel pedig a Balti-térségben lesz.

Christian Északnyugat-Európában tombol

 

A Brit-szigetektől északra elhelyezkedő Burkhard elnevezésű viharciklon déli peremén kialakult újabb viharciklon – amely a Christian nevet kapta – rég nem látott erősségű széllel száguldott át Északnyugat-Európán. A legmagasabb fokozatú, piros riasztást adták ki a legtöbb part menti tartományra az érintett országokban – így Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Dániában, Svédországban, valamint Lengyelország és a Balti-államok partvidékeire is.