Christian Északnyugat-Európában tombol

Évek óta nem látott vihar söpör végig Európa északnyugati részén. Főként az orkán erejű, helyenként 180-190 km/órás lökésekkel járó szél okoz komoly károkat az Északi-tenger partján fekvő országokban.

 

A Brit-szigetektől északra elhelyezkedő Burkhard elnevezésű viharciklon déli peremén kialakult újabb viharciklon – amely a Christian nevet kapta – rég nem látott erősségű széllel száguldott át Északnyugat-Európán. A legmagasabb fokozatú, piros riasztást adták ki a legtöbb part menti tartományra az érintett országokban – így Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Dániában, Svédországban, valamint Lengyelország és a Balti-államok partvidékeire is.

Az Angliától délre fekvő Wight-szigeten közel 160, a brit szárazföld belsejében pedig 110-120 km/órás lökéseket produkált a szigetországban csak „Szt. Júdás-napi vihar”-ként emlegetett ciklon. Angliában mintegy 270 000, Franciország partvidékén pedig legalább 40 000 ember maradt áram nélkül. Londonban és környékén a 90-110 km/órás széllökések komoly fennakadásokat okoztak a tömegközlekedésben. Autópályákat kellett lezárni, Délkelet-Angliában pedig gyakorlatilag megbénult a vasúti közlekedés. A legforgalmasabb európai repülőtéren, a londoni Heathrow-n mintegy 130 járatot kellett törölni, de más légiforgalmi kikötőkben – így az amszterdami Schipol-on is – jelentős késésekre kell számítani.

Nagy-Britanniában az 1987-es „Nagy Vihar”-ként emlegetett eset óta nem nagyon volt példa ilyen erős szélre. A 26 évvel ezelőtti történelmi vihar 185 km/órás széllökést produkált, valamint 18 halálos áldozatot követelt, kidöntött 15 millió fát és több százezer ház tetejét szaggatta le.

A vihar nem csak Angliában, hanem az Északi-tenger mentén fekvő többi országban – így Franciaország északi részén, Hollandiában, Németországban és Dániában is – jelentős károkat és forgalmi fennakadásokat okozott. Németország Schleswig-Holstein nevű tartományában több mint 170, az előbb említett tartománytól nyugatra fekvő Helgoland szigetén pedig egészen hihetetlen, 192 km/órás széllökést is regisztráltak a délután folyamán! A viharban többen életüket vesztették, amikor fa dőlt a lakóhelyükre vagy az autójukra.

 

A németországi Schleswig-Holstein tartományban a délután 15 UTC-ig mért legerősebb széllökések km/órában – látható, hogy volt 170 km/óránál erősebb lökés is, ami már egy kisebb hurrikánnak is becsületére válna. Forrás: wetteronline.de

A vihar most Svédország déli része felé tart, ahol szintén orkán erejű szélre kell felkészülniük az ott lakóknak. A viharciklont a skandináv országban Simone néven fogják emlegetni – feltehetően még hosszú évekig. A viher kedd reggelre éri el a Balti államokat, ahol pálya- és ámokfutása is – remélhetőleg – véget fog érni.

 

Forrás: facebook.com/uwz.at

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.