Karácsonyi viharciklon csap le a britekre

Alig néhány héttel ezelőtt orkán erejű vihar tombolt Észak- és Nyugat-Európában, szenteste környékén pedig ugyanilyen ítéletidő érheti el a Brit-szigeteket.

Egy rendkívül erős ciklon kezdett kialakulni az Atlanti-óceán északi részén, ami legerősebb állapotát várhatóan december 24-én éri majd el. Ekkor a középpontja Írország partjainak közelében lesz, a benne lévő légnyomás pedig az előrejelzések szerint 930 hPa alá is süllyedhet! Ez rendkívül alacsonynak számít, és mivel a szélsebességek a légnyomás-különbségekkel vannak összefüggésben, így a ciklonban viharos, sőt, orkán erejű széllökésekre számítanak a szakemberek. Többfelé 150 km/óra feletti széllökésekkel számolnak, az Ír-sziget partjai lesznek a legnagyobb veszélyben. Közben rendkívül sok eső is várható (2 nap alatt akár félhavi, 60-70 mm-nyi mennyiség is leeshet), ami rövid idő alatt szokatlan árvizeket okozhat.

A ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja egészen a mediterrán térségig le fog húzódni, ott pedig a hidegfront mögött lezúduló sarki légtömeg keveredik majd a déli, enyhébb levegővel, aminek eredményeképp egy mediterrán ciklon generálódik Olaszország közelében. Ez a mediterrán ciklon fogja majd érinteni a Kárpát-medencét karácsony másnapján, meghozva többfelé az esőt. Azonban még mielőtt ideér, az áramlási rendszerében kezdetben enyhe léghullámok szállítódnak majd térségünkbe a megerősödő délkeleti széllel, és csaknem két hét után végre országosan is felszakadhat a hidegpárna.

A GFS időjárási modell számításai szerint december 24-én délutánra a ciklon középpontjában 930 hPa alá csökken a talajszinti légnyomás (fehér vonalak)

 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.