műholdkép

műholdkép

Újévi trópusi ciklon Ausztráliában

Noha a trópusi viharok "szezonja" már novemberben véget ért, ez nem jelenti azt, hogy az évnek ezen szakaszában nem alakulhat ki trópusi ciklon a csendes-óceáni térségben. A Christine névre keresztelt, a Saffir-Simpson-féle skálán 2-es fokozatot elérő trópusi vihar 2013 utolsó napjaiban alakult ki Ausztráliától északra, majd hétfőn, az év utolsó előtti napjának estéjén ért partot a nyugat-ausztráliai Port Hedland környékén. A széllökések itt elérték a 130 kilométer/órát, míg Broome városában hétfő estig 180 milliméternyi csapadékról adtak jelentést.

Száguldó hózáporok

 

Szombaton az országban többfelé alakultak ki hózáporok, amelyek az erős, sokfelé viharos szélnek köszönhetően igencsak gyorsan robogtak át hazánk felett. Az ICI Interaktív Meteorológia webkamerái Budapesten és a Nagy-Hideg-hegyen is megörökítették a gyorsan elhaladó hózáporokat.

 

Zivataros Anatólia a műholdképen

Hidegfrontok mögött gyakran képződnek gomolyfelhők, amelyekből futó záporok (hózáporok) alakulhatnak ki. Ma ilyen felhőátvonulásos idő alakult ki Kis-Ázsiában, és a légrétegződés nemcsak a záporok, hanem a zivatarok kipattanásának is kedvezett. A hidegfront mögött magasra tornyosult cumulonimbus zivatarfelhők „pamacsai" látványosan kirajzolódtak és elkülönültek a műholdképen az Anatóliai-félsziget keleti felén húzódó hidegfront zárt felhősávjától.

Kármán-örvény és glória a Csendes-óceán felett

A glória nagyban hasonlít a szivárványhoz. Akkor alakul ki, ha a napsugarak egy apró (10-30 mikron átmérőjű) vízcseppecskékből tartalmazó légrétegen (köd, pára vagy felhőzet) haladnak keresztül, a megfigyelő háta mögül.  A jelenség leginkább csak a magasból (pl. egy hegytetőről vagy repülőgépből) figyelhető meg, és színes gyűrűként jelentkezik - ha elég közel vagyunk, akkor a megfigyelő árnyéka is látható a gyűrű középpontjában.