Újévi trópusi ciklon Ausztráliában

Északnyugat-Ausztráliában trópusi ciklonnal búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újévet az ott lakók – a Christine névre keresztelt vihar némileg váratlanul, szilveszterkor okozott többfelé heves esőzéseket és szélviharokat.

Noha a trópusi viharok "szezonja" már novemberben véget ért, ez nem jelenti azt, hogy az évnek ezen szakaszában nem alakulhat ki trópusi ciklon a csendes-óceáni térségben. A Christine névre keresztelt, a Saffir-Simpson-féle skálán 2-es fokozatot elérő trópusi vihar 2013 utolsó napjaiban alakult ki Ausztráliától északra, majd hétfőn, az év utolsó előtti napjának estéjén ért partot a nyugat-ausztráliai Port Hedland környékén. A széllökések itt elérték a 130 kilométer/órát, míg Broome városában hétfő estig 180 milliméternyi csapadékról adtak jelentést. A vihar egy olajfúró-telepen is áthaladt, de szerencsére nem okozott jelentős károkat az ottani olajipar egyik létfontosságú telephelyén.

A ciklon szerdán a szárazföld felett tovább gyengült, de még mindig károkat okozó széllökéseket produkált Nyugat-Ausztráliában, valamint a hirtelen lehulló 50-100 milliméternyi esőnek köszönhetően további áradások várhatóak a térségben. A vihar végül várhatóan Dél-Ausztrália felett fog elhalni, és szerencsére az árvízveszély az előrejelzések szerint ott már nem lesz jelentős.

Forrás: accuweather.com


A Christine elnevezésű trópusi ciklon Nyugat-Ausztrália partjainál. A műholdképet az Aqua/MODIS műhold készítette 2013. december 30-án 06:15 UTC-kor. (Forrás: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.