Kármán-örvény és glória a Csendes-óceán felett

Június 20-án egy festői látványt örökített meg a NASA Aqua műholdja a Csendes-óceán felett. A stratocumulus felhőszőnyegen Kármán-örvények és glóriák alakultak ki. Műholdkép.

A glória nagyban hasonlít a szivárványhoz. Akkor alakul ki, ha a napsugarak egy apró (10-30 mikron átmérőjű) vízcseppecskékből tartalmazó légrétegen (köd, pára vagy felhőzet) haladnak keresztül, a megfigyelő háta mögül.  A jelenség leginkább csak a magasból (pl. egy hegytetőről vagy repülőgépből) figyelhető meg, és színes gyűrűként jelentkezik - ha elég közel vagyunk, akkor a megfigyelő árnyéka is látható a gyűrű középpontjában.


kép forrása: earthobservatory.nasa.gov

Ha több megfigyelő áll egymás mellett, akkor a saját árnyéka körül látja a színes gyűrűket, de a többieké körül már nem. A glória akkor a legfényesebb, ha a vízcseppek mérete nagyjából megegyezik.

A kép másik érdekessége a Guadalupe sziget által keltett Kármán-örvények. A vulkanikus sziget a Kaliforniai-félsziget nyugati partvidéke közelében fekszik.  A sziget akadályt képez az áramló levegő és felhőzet útjába, és a szélárnyékos oldalon ellentétes forgásirányú örvények képződnek.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.