40 napos aszályt vagy özönvizet hoz Medárd?

"Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik" – mondja a népi megfigyelés. Az idén június 8-án volt, ahol felhőszakadással jött a zivatar, de az ország nagyobbik részén egy csepp eső sem esett – ez vajon mit jelent?

A közismert népi megfigyelés szerint "Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik" - azaz ha június 8-án csapadékos az idő, akkor ezt többségében hosszabb hűvösebb, esősebb periódus szokta követni. Idén Medárd napján egy anticiklon alakítja az időjárásunkat, a rendkívül forró, az átlagosnál nagyjából 5-7 fokkal melegebb, de emellett egyre labilisabbá váló levegőben június 8-án, hétfőn még csak szórványosan, majd 9-én, kedden már az északkeleti országrész kivételével többfelé várható zápor, zivatar – utóbbit felhőszakadás, és néhol jégeső is kísérheti. Az ország nagyobbik részén azonban szárazak maradtak a földek Medárd napján – ilyen "esetről" nem szól a mondóka, de lehet-e valamit mondani a következő időszakra?

A népi megfigyelés nagyon hosszú időszakot ölel fel, és csupán annyit jelent, hogy Medárd napjának tájékán viszonylag gyakran ciklonok alakulnak ki az Atlanti-óceán felett, amik eljutnak hazánkba is. Ez az északnyugati áramlás tartósnak szokott bizonyulni, és átmenetileg hűvösebb, nedvesebb napok következnek a június 8-10-i ciklon érkezését követően. Persze minden év időjárása egyedi, ezért messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Az idén tehát van, ahol szép nyári idő uralja a kérdéses napok környékét, többfelé azonban záporok, zivatarok hozhatnak átmeneti felfrissülést. Szerdától pedig ismét fokozódik a forróság, még egy hétig nagy valószínűséggel kitart a rekkenő hőség. Tartós, nagy esőt hozó ciklon érkezése a jelenlegi előrejelzések szerint azonban nem várható. A hőség szervezetre gyakorolt hatásáról a Meteo Klinika oldalán lehet tájákozódni. Érdemes emellett folyamatosan figyelemmel kísérniük naponta többször frissülő időjárás-előrejelzésünket is.

Medárd napján és utána zivatarok, majd jobbára csapadékmentes, de egyre forróbb idő vár ránk.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.