10 fokos lehűlést hoz a hidegfront

A rekord meleget hozó, kora nyárias csütörtöki nap után péntek délután egy markáns hidegfront hoz 10 fokos lehűlést szombatra. Az azt követő napokban pedig tartósan a sokéves átlag alatt marad a hőmérséklet. A hirtelen változás sokaknál okozhat intenzív panaszokat, cikkünkből kiderül, hogyan vészelheti át a megterhelő időszakot.

Amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen is ér véget a szokatlanul meleg idő. Április 16-án, csütörtökön volt az idei évben az első igazi "nyári nap" – vagyis amikor szinte az egész országban 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, csak a Balaton partján és a magasabb hegycsúcsokon volt hűvösebb. Ez azt jelentette, hogy a sokéves átlagnál nagyjából 10-12 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérhettünk csütörtökön! Ezen a napon ugyanis átlagosan 16-17 fokos maximumhőmérsékletek voltak jellemzőek az elmúlt évtizedekben.

Nem csoda tehát, hogy megdőlt mind az országos, mint pedig a budapesti napi maximumhőmérséklet rekordja is. Ezen a napon eddig az országos rekordot az 1952-ben mért 27,6 fokkal Szarvas tartotta, ma viszont a Győr-Moson-Sopron megyei Osliban délután egészen 29,2 fokig emelkedett a hőmérséklet. Budapesten az előző, szintén 1952-ben, belterületen mért 26,6 fokos rekord lett a múlté: 2015. április 16-án, Újpesten 28,6 fokot mértek a legmelegebb órákban. (MTI)

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint is megdőlt a melegrekord: a bükfürdői mérőállomásunkon délután 16:40 órára (14:40 UTC) 29,4 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet!

Pénteken aztán lassan, de biztosan megkezdődik a változás. Eleinte egy, a Kárpát-medence térségét észak felől lassan megközelítő hidegfront előoldalára kerülünk, ezért ezen a napon még 20, 23 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Késő délután aztán megérkezik a markáns hidegfront, amely mentén országszerte egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, de néhol intenzívebb zápor, sőt, zivatar is lehet! A fronthoz tartozó csapadéksáv csak szombat délelőtt hagyja el teljesen hazánk térségét – a péntekről szombatra virradó éjszaka tehát erősen felhős, borult, sokfelé csapadékos időre számíthatunk.

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes), 2015. április 16. 00 UTC-s futtatásának eredménye Budapestre: a felső görbeseregen jól látszik, hogy a főváros térségében vasárnapra közel 15 fokkal csökken a magasabb légrétegekben a hőmérséklet (piros ellipszis), ez pedig a talajon is mintegy 10 fokos csökkenést eredményez. Az alsó görbeseregen pedig látható, hogy a hidegfront mentén nagyobb mennyiségű csapadék is eshet (kék ellipszis). (Forrás: wetterzentrale.de)

A front mögött aztán jóval hidegebb levegő érkezik, szombatra mintegy 10 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés – ezen a napon már csak 10, 15 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála.

A hidegfrontot követően pedig még napokig az ilyenkor megszokottnál pár fokkal hűvösebb, kissé változékony, de alapvetően azért kellemes, frontmentes idő várható. A hajnali és kora reggeli órákban azonban a derült ég alatt, a szélvédett helyeken ismét fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, de talaj menti fagyra a hétvégén és a jövő hét első felében az ország több részén is készülni kell!

Érdemes folyamatosan nyomon követni naponta többször is frissülő előrejelzésünket!

A pénteken érkező hidegfront után vasárnaptól tartósan frontmentes, de az átlagosnál kissé hűvösebb idő várható.

Az efféle markáns légköri változások az egészséges szervezetet is megviselik, az éppen lebetegedett, vagy krónikus betegséggel küzdőkre nézve azonban kimondottan veszélyes is lehet! Április 17-én, pénteken, a nap első felében még frontmentes idő lesz, majd délutántól egészen szombat estig országszerte hidegfronti hatás érvényesül. Ez többeknek okozhat panaszokat:

- Sokaknál jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás, migrén.

- Erősödnek a görcsös panaszok, az arra érzékenyeknél hasi- és izomgörcsök léphetnek fel.

- A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek, náluk a gyakori vérnyomás-ingadozások kívül légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet! Emellett fokozódik az infarktusveszély is.

- A mindenórás kismamáknál beindulhat a szülés.

- A szabadban erősen csökken a hő- és komfortérzet, a változékony, szeles, esős idő pedig nem kedvez a szabadtéri tevékenységeknek.

Érdemes tudatosan készülnie az előbb említett panaszokra, annak érdekében, hogy elkerülje a kellemetlenségeket. Íme, egy-két tanács, amire fontos odafigyelnie:

- Igyon naponta többször borsmenta és citromfű keverékéből főzött teát: ez amellett, hogy a fejfájását enyhíti, segít úrrá lenni az idegességen is.

- Gyermekének pedig adjon jó ízű almahéj teát, amly szintén nyugtató hatású.

- Fogyasszon magnéziumban és kalciumban gazdag ételeket: egyen halat, brokkolit, burgonyát, illetve olajos magvakat, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket!

- Amennyiben az idősebbek vagy a szívbetegek közé tartozik, akkor kerülje a fizikai megterhelést, és lehetőség szerint pihenjen minél többet! A nagybevásárlást pedig halassza el a jövő hét elejére.

- Öltözzön rétegesen, viseljen szél- és vízálló dzsekit és lábbelit.

- Az ütemezett, rendszeres életmód és táplálkozás pedig nem csak a frontérzékenyek esetén, hanem másoknál is segít elkerülni a következő éjszakákon gyakran jelentkező alvászavarokat és enyhítheti az előbb felsorolt panaszokat.

- Próbálja ki tavaszi regeneráló meteogyógyászati egészségcsomagunkat, amellyel könnyebben átvészelheti a megterhelő, frontos időszakot és segít, hogy újra formába lendüljön!

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.

       

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.