felhők

felhők

A felhők felett mindig kék az ég…

Az ICI Interaktív Meteorológia galyatetői webkamerájának "szemével" jól látható volt ma a Kárpát-medence nagyobbik részét beterítő felhőtakaró: a hidegpárnának nevezett jelenség még a jövő hét közepéig megmarad, ezért aki ezt a fantasztikus látványt a saját szemével szeretné látni, az hétvégén látogasson el valamelyik 900 méter feletti hegycsúcsunk tetejére. Onnan nem csak a "fehér leplet", hanem akár a Magas-Tátrát is látni lehet majd, ilyenkor ugyanis a felhő felett különösen száraz – és ezért kristálytiszta – lesz a levegő.

Egy nap a felhők felett

Télen, anticiklonális helyzetben – amikor nyugodt, szélcsendes és hideg az idő – gyakran fordul elő, hogy az Alpok vonulatai alatt nagy, fehér ködtakaró alakul ki, amiből kiemelkednek a napsütötte hegycsúcsok. A szerdai napon Németországban, az Alpok északi lábainál elterülő Kochensee és környéke felett sűrű, alacsony szintű rétegfelhőzet alakult ki, a völgyekben egész nap szürke és borongós idő volt.

Száguldó felhők - látványos videó

2013. szeptember 17-én kedden, kora este az átvonult hidegfront mögött gyorsan felszakadozó felhőzet látványos égoltot festett az ország nyugati és középső részén. Az erős szélben szinte száguldottak a felhőfoszlányok, és megfigyelhető volt az úgynevezett szélnyírás jelensége is, vagyis amikor a különböző magasságú légrétegekben eltérő a szélirány.

Németh István olvasónk az alábbi videón örökítette meg a felhők vonulását a Hold előtt: