Egy nap a felhők felett

Télen gyakran keletkezik sűrű, tejfehér köd az Alpok lábainál, ami fantasztikus látványt nyújthat egy kiemelkedő hegycsúcsról nézve. Egy német webkamera a mai napon pont egy ilyen helyzetet örökített meg.

Télen, anticiklonális helyzetben – amikor nyugodt, szélcsendes és hideg az idő – gyakran fordul elő, hogy az Alpok vonulatai alatt nagy, fehér ködtakaró alakul ki, amiből kiemelkednek a napsütötte hegycsúcsok. A szerdai napon Németországban, az Alpok északi lábainál elterülő Kochensee és környéke felett sűrű, alacsony szintű rétegfelhőzet alakult ki, a völgyekben egész nap szürke és borongós idő volt. Viszont a felette elterülő Herzogstand nevű, 1627 méter magas hegycsúcson szikrázó napsütés és kék ég várta az arra járókat, akik egész nap élvezhették a kilátást az alattuk elterülő „ködtengerre”.

A jelenség az úgynevezett inverziós rétegződés miatt jöhetett létre: a felszín közelében hideg, felette jelentősen enyhébb légréteg helyezkedik el, van, ahol tehát a levegő hőmérséklete növekszik a magassággal! A felül lévő, enyhe levegő „fedélként” működik, és nem engedi, hogy az alul lévő légréteg összekeveredjen a magasabb légrétegekkel. Ezen felül az alsó, hideg légtömegben felhalmozódnak a szennyezőanyagok és különféle aeroszol-részecskék, amelyek elősegíthetik a köd kialakulását a völgyben.

A Herzogstand Nord / Fahrenbergkopf-on (1627 méter) lévő webkamera filmje a 2013. december 10-e 22:00 és 11-e 17:30 óra között a hegy lábához beáramló, majd az egész elkövetkezendő napon ott kavargó alacsony szintű ködfelhőről. Forrás: foto-webcam.eu

Hazánkban a hétvégén hasonló látvány fogadhatja a hegyekben kirándulókat: a legfrissebb előrejelzések szerint a Kárpát-medence nagy részén borongós, szürke, ködös lesz az idő, de a magasabb hegycsúcsok – a Börzsöny, a Bükk és Mátra bércei – valószínűleg ki fognak emelkedni a „tejfehér paplanból”.

Forrás: wetteronline.de

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.