Vénasszonyok nyara jöhet hétfőtől

Az előrejelzések szerint az előttünk álló napokban tartós melegedés veszi kezdetét, hétfőtől többfelé 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Közel egy hete az átlagosnál jóval hidegebbre fordult az időjárás, hétfő óta a délutáni csúcsérték csupán 15 fok körül alakultak, reggelente pedig többször fagyott.  Az előrejelzések szerint az előttünk álló napokban tartós melegedés veszi kezdetét, hétfőtől többfelé 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A melegedés a magasban már tegnap elkezdődött, a talajhőmérséklet azonban ezt lassabban követi. Ma éjszaka ráadásul egy hidegfront éri el hazánkat, amely hajnalban és szombaton többfelé okoz majd csapadékot. Szombat estétől azonban már ismét enyhébb légtömegek lesznek a meghatározók, a melegedés a hét elején pedig felgyorsul.

A hétvégi időjárás tekintetében a vasárnap ígérkezik kedvezőbbnek, ekkor a maximum helyenként már megközelíti a 20 fokot. A jövő héten aztán egyre többfelé, különösen keleten emelkedhet tartósan 20 fok fölé a hőmérő higanyszála, néhol akár a 25 fokot is megközelítheti a csúcsérték. A nappalok mellett az éjszakák is jelentősen enyhülnek, egyre inkább a 10 fok körüli minimumok válnak jellemzővé.

A melegedés nem lesz zavartalan, többször érkeznek frontok a Kárpát-medencébe. Kedden és szerdán a jelen számítások szerint egy mediterrán ciklon vonul át, ami kedden akár 10 fokos hőmérséklet-különbséget is okozhat majd a nyugati és a keleti megyék között. Ez a ciklonátvonulás azonban várhatóan nem vet véget az enyhe periódusnak, csak átmenetileg szakítja azt meg.


Fábiánffy Zsolt fotója

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.