Tombol a szél Észak-Európában

Amíg itt, a Kárpát-medencében arra várunk már hetek óta, hogy végre megmozduljon a levegő, és kisöpörje a megülepedett hideget, addig északon nincs hiány a szeles napokban.

A napokban érte el a kontinens északi részét egy újabb viharciklon, mely viharos, helyenként pedig orkán erejű szelet hozott a térség országaiba. Norvégia, Svédország, Dánia partjai mentén 70-90 km/h-s széllökések jellemzőek. A mai napon a norvégiai Nordoyan Fyr állomáson 144 km/h-s, a sklynnai mérőhelyen pedig 133 km/h-s legerősebb széllökést regisztráltak a műszerek a „Berit" névre keresztelt képződményből. De nem csak a partvidéki állomásokon, hanem a belsőbb területeken, így például a svéd Malmőben is gondokat okoz a viharos erejű légmozgás, és Nagy-Britannia magasabb hegycsúcsait is komoly szelek ostromolják.

Ezt a viharos időjárást egy ciklonrendszer, egy izlandi és egy barents-tengeri középponttal rendelkező alacsony nyomású időjárási képződmény okozza. Közép- és Kelet-Európában eközben egy nagy kiterjedésű, masszív anticiklon uralkodik, így a nagy légnyomáskülönbségek hatására erős szél tud kialakulni. Az izlandi ciklon a következő napokban kissé északra mozdul ugyan, ám valószínűleg tovább fog mélyülni, erősödni, így a térség lakóinak még egy darabig készen kell állniuk arra, hogy akár komoly károk is keletkezhetnek.

Az előrejelzések hatására jónéhány kisebb sziget lakosságát még időben kitelepítették, és óvatosságra intették az embereket, de sok település maradt áram nélkül. Pénteken és szombaton 30 méter magas hullámokat észleltek, egy történelmi világítótorony is megsemmisült, de szerencsére nem történt halálos baleset. Az olajfúró-tornyok közül viszont több is beszüntette a termelést egy időre, nehogy katasztrófa történjen.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.