Több száz féle virág nyílt ki egy angliai kertben

Noha az elmúlt hetekben a Brit-szigetekről szóló időjárási hírek szinte kivétel nélkül viharciklonokról és villámárvízekről szóltak, azért akad olyan pontja is a szigetországnak, ahol az év elején több száz féle növény borult virágba.

Az elmúlt hetek viharai és áradásai miatt Nagy-Britannia nagy része meglehetősen kopár az év ezen szakaszában, de van olyan hely is, ahol úgy tűnik, a tavasz már megérkezett. A Scilly-szigetek egyikén, Tresco-n fekvő Apátsági Kert személyzete a hagyományos "Újévi virágszámolás"-nál 255 növényfajt számoltak össze, amely virágot hozott, ez 15-tel több, mint tavaly év elején.

A Golf-áramlathoz közel fekvő szigetcsoport rendelkezik Nagy-Britanniában az egyik legenyhébb, szinte szubtrópusi klímával. Az átlaghőmérséklet 11,8 Celsius fok, a hó és a fagy ritkaságnak számít errefelé. A mérsékelt időjárásnak köszönhetően a 17 hektáros kert több mint 80 ország egzotikus növényeit képes bemutatni a nagyközönségnek – ezek közül jónéhány sehol máshol nem látható Nagy-Britanniában.

Mike Nelhams, az Apátsági Kert kurátora elmondta, hogy annak tudatában, hogy az utóbbi időben ilyen rossz időjárás sújtotta a szigetországot, őket is lenyűgözte az a tény, hogy idén több növényfaj virágzott ki, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: telegraph.co.uk


Mike Nelhams, a Tresco-i Apátsági Kert kurátora virágszámolás közben (Forrás: telegraph.co.uk)

Tresco látképe a levegőből – messziről mintha egy trópusi sziget lenne (Forrás: commons.wikipedia.org)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.