Rekord meleggel tetőzött a vénasszonyok nyara

Ma az ország nagy részén 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, az Alföld déli részén pedig a 25 fokot is meghaladta a csúcsérték. Megdőlt a fővárosi és az országos napi rekord is.

A Kárpát-medencébe az elmúlt napokban egyre melegebb levegő érkezett, tegnap és ma az Alföld déli részén már a nyarat idézte az időjárás. Ma tetőzött a meleg, és megdőltek a napi melegrekordok is.

A fővárosban ma 24 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami fél fokkal haladta meg az 1943-ból származó korábbi csúcsértéket. Közben a Hajdú-Bihar megye déli részén fekvő Körösszakálon 26,8 fokot mutatott a hőmérő a legmelegebb órákban (mti.hu, OMSz adat). Ez három tized Celsius-fokkal múlta felül az 1961-ből, Csengerből származó, október 20-ra vonatkozó rekordot, és majdnem 10 fokkal haladta meg az ilyenkor megszokott átlagos maximumot.


Hőmérséklet-eloszlás október 20-án, délután

Mindeközben a tartósan ködös, borús nyugati határvidéken mindössze 14 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Vasárnap az ország nagy részén ismét ragyogó napsütésre van kilátás, a csúcsértékek többfelé 20 fok felett alakulnak - a nyugati határszélen azonban nyirkos marad az idő. A napokban már egyre hidegebb levegő tölti ki a Kárpát-medencét, a hónap végén pedig akár a télből is ízelítőt kaphatunk.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.