Olaj ömlött a tengerbe Új-Zélandnál

Még a múlt héten feneklett meg egy olajszállító tankerhajó, az MV Rena Új-Zéland északi részének közelében, mérgező és ragacsos olajjal árasztva el a festői szépségű partvidéket.

Erős szél és hullámzás rontja a helyzetet Új-Zéland partjainál. A kedvezőtlen időjárás már napok óta tart, és még egy ideig nem is fog javulni - állítják a meteorológusok. A hullámzás és a szél az olajhártyát tovább hordja a szárazföld belseje felé: kedden már Bay of Plenty székhelyénél, Tauranga városánál lepte be a tengerpartot a szennyeződés. Az eseményt máris a szigetvilág „legnagyobb tengeri természeti katasztrófájának" nevezi a helyi kormány.

Szakértő csapatok sziszifuszi munkával próbálják megtisztítani a tengerfelszínt a kiömlött mérgező anyagtól a dagály után, más csapatok pedig a madarak megmentésével foglalkoznak. Mindeközben a sérült hajóból azóta is szivárog az olaj a tengerbe, ráadásul sokkal gyorsabban, mint korábban. Csak kedden reggel 130-350 tonna nehézolaj került a vízbe az addigi 20-30 tonnához képest, és félő, hogy az elkövetkező napokban még komolyabbá válik a szivárgás.

A meteorológiai előrejelzések szerint erős északi, északkeleti szelek várhatóak a napokban, így a szennyeződés a parttól távolabb fekvő szárazföldi területekre is eljuthat. A mentőcsapatok munkáját is nagy mértékben korlátozza a rossz idő, félő, hogy még a jelenleginél is súlyosabb környezeti katasztrófává duzzasztva az eddig is nagyon rossz helyzetet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.