Nem csak a nyuszi fog fázni húsvétkor!

Hideg lesz az idei húsvét. Nem csak a nappali hőmérsékletek maradnak el jócskán az ilyenkor megszokottól, de hajnalra többfelé fagypont alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Az alacsony hőérzet és a megfelelő öltözködés mellett a tudatos táplálkozásra is érdemes ilyenkor fokozottan odafigyelni.

Nem csak a nyuszi fog fázni az idei húsvétkor, hanem a locsolók, és a meglocsolt lányok is. Húsvétvasárnap- és hétfőn ugyanis folytatódik az átlagosnál jóval hidegebb idő: a maximumhőmérsékletek mintegy 5 fokkal elmaradnak a sokéves átlagtól, hajnalra pedig többfelé fagypont alá csökken majd a hőmérséklet. Sőt, északon akár -5 – -7 fokot is mérhetünk! Nem csoda, hogy szombatra virradó éjszaka megdőlt a napi hidegrekord: a Nógrád megyei Zabaron hajnalra -7 (!) Celsius-fokig csökken a hőmérséklet!

Főként napközben azonban még ennél is hidegebbnek fogjuk érezni a hőmérsékletet: vasárnap még csak nyugaton, hétfőn pedig már országszerte ismét megerősödik, sőt, hétfőn nyugaton viharossá fokozódik a szél. Kedden pedig szinte országszerte viharos szélre készüljünk – a következő napokban tehát ismét szükség lesz a téli holmikra: a locsolók bizony télikabátban, sapkában és sálban járhatnak házról-házra...

Szerencsére a hét közepén javulás kezdődik, a jövő hét második felében pedig a jelenlegi előrejelzések szerint gyorsan fog erősödni a nappali felmelegedés – a hétvégén már 20 fok feletti hőmérsékleteket is mérhetünk, vagyis visszatér az igazi, napos, enyhe tavasz!

A hideg húsvéti időszakot gyors felmelegedés és napos, frontmentes idő követi majd a jövő hét második felében

A frontmentes idő ellenére húsvétkor is többen tapasztalhatnak intenzívebb panaszokat. A szeles időben nagyon alacsony lesz az érzett hőmérséklet, emellett fejfájásra is panaszkodhatunk, a takarítás, sürgés-forgás miatt pedig idegi feszültség is gyötörhet bennünket. Érdemes a következő napokban borsmenta és citromfű teát fogyasztani – előbbi a fejfájást enyhítheti, utóbbi pedig nyugtató hatású.

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, az ebből fakadó kellemetlenségeket azonban néhány szabály betartásával és jó tanács megfogadásával könnyen elkerülhetjük:

- Tartsunk mértéket az ünnepi étkezések során, a húsvéti sonka és más húsételek mellé fogyasszon könnyebb fogásokat, például salátát is!

- Együnk friss zöldségeket, például a piacokon már sokfelé kapható újhagymát! Ez ugyanis amellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, serkenti az emésztését és még vizelethajtó hatása is van.

- Igyon borsmenta teát a könnyebb emésztés miatt is, így a kelleténél zsírosabb ételek sem ülik majd meg annyira a gyomrát.

- A bevásárláskor keresse a minőségi, ellenőrzött termékeket – a csokoládék esetén is válassza inkább a kevésbé olcsó, jó minőségű alapanyagokból készült árukat.

- Ha pedig szeretné az ünnepek előtt-alatt-után felfrissíteni szervezetét, akkor próbálja ki tavaszi regeneráló csomagunkat!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.

     

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.