Meredeken emelkedett az észak-magyarországi folyók vízszintje

Az elmúlt napok kiadós csapadéka és a hóolvadás hatására egy-másfél, helyenként 2 méterrel emelkedett a Sajó és a Tarna vízszintje. Az árhullám a napokban vonul le.

A hétvégén kiadós csapadék áztatta az ország északi és nyugati felét. Az Alpokalján egyhavi (mintegy 30mm) hó, illetve eső esett, míg az Északi-középhegység térségében volt, ahol 35-50 mm csapadék hullott. A kiadós eső, illetve az olvadó hó hatására több észak-magyarországi folyó vízszintje ugrásszerűen megemelkedett, és árvízvédelmi készültséget is elrendeltek. Másodfokú készültség van érvényben a Sajó és a Tarna több pontján, illetve a Taktán, míg elsőfokú a készültség az Ipolyon és a Zagyván.

A Sajón vasárnap hajnal óta átlagosan 1-1,5 méterrel emelkedett a vízszint, de Sajópüspökinél 203 cm-es volt a növekedés a legfrissebb, 14 órás adatok szerint - itt várhatóan keddre virradóan tetőzik a folyó, ami súrolhatja a harmadfokú készültséget jelentő 300 cm-t. A Tarnán Tarnaméránál az elmúlt 36 órában szintén közel 2 méterrel emelkedett a vízszint. A Taktán közel 60 centis vízszint-emelkedést regisztráltak 16 óráig. A folyókon várhatóan kedd-szerdán tetőzik az árhullám.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.