Markáns hidegfront érkezik

Délután nyugat felől erős hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely hideg, szeles, csapadékos időt hoz.

Észak-déli kiterjedéssel egy hosszan elnyúló, hullámzóna frontrendszer szeli át Európát Skandináviától a Földközi-tenger középső medencéjéig. Ennek hidegfronti szakasza vonul át az elkövetkező 48 órában Közép- és Kelet-Európa felett. Hazánk északnyugati határszélét a front a déli, kora délutáni órákban éri el. Záporok, zivatarok már a front előtt is kialakulhatnak, a front érkeztével pedig egyre többfelé várható csapadék. Kora estétől a nyugati határszélen már tartós eső valószínű.


Forrás: Sat24.com

A csapadékzóna fokozatosan halad kelet felé, a Nyírségben pedig csak csütörtök este szűnik meg az eső. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, gyakran viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések elérhetik 75-80 km/órát.

A front hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Keleten ma még a 28, 29 fokot is elérheti a csúcsérték, északnyugaton közben 20, 22 fok körül alakul a maximum, a front érkeztével pedig rohamosan hűlni kezd a levegő. Csütörtökön ezzel szemben a naposabb Dunántúlon 16, 18 fokra lehet számítani, míg a tartósan esős keleti, északkeleti tájakon csupán 10 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Péntektől a hajnalok is igen hidegre fordulnak, fagypont közeli értékek is ígérkeznek.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.