Karácsonyig készíthetjük a Luca-naptárt

Számos népszokás kapcsolódik Luca napjához, ezek közül az egyik a Luca-naptár készítése, amely a néphit szerint az időjárás előrejelzésében segít.

December 13-ához, Luca napjához számos népszokás kötődik, ezek közül az egyik a Luca-naptár készítése, amely a néphagyomány szerint a jövő évi időjárás jóslásában segít. Nevezetesen, a Luca-naptárt december 13-tól 24-ig vezetik, feljegyezve benne az egyes napokon az időjárás jellegét. Ezek után a néphit szerint a megfigyelési helyen januárban átlagosan olyan időjárás lesz, mint amilyet december 13-án, Luca napján megfigyeltek. Februárban pedig hasonló időre lehet készülni, mint amilyen Luca másnapján volt, és így tovább egészen karácsonyig.

A megjósolt időjárás beválásának későbbi ellenőrzése persze csak eléggé szubjektíven lehetséges, gyakorlatilag a kellő elemek hangsúlyozásával alighanem mindig elérhető, hogy a Luca-naptárunk pontos legyen. A modern középtávú meteorológiai előrejelzések a légkört leíró fizikai törvényekkel összhangban legfeljebb két hetes időtartamra képesek prognosztizálni az időjárást. Vagyis hosszabb távú előrejelzés készítésének igazából nincs értelme.

Ha tehát a december 13-át vesszük alapul, akkor kiindulva az aktuális mérési adatokból, a megfigyelésekből és az észlelésekből, a január pl. Győrben nagyrészt naposnak, míg Debrecenben felhősnek, csapadékosnak, viszont szinte országszerte enyhének ígérkezik, legalábbis a Luca-naptár szerint.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.