Ismét ugrásszerűen nőtt a belvízi elöntés

Már bő 60 ezer hektárt érint országosan a belvíz. Noha még nincs vége a márciusnak, már több helyen lehullott két-háromhavi csapadék, és a csapadékos időszak folytatódik.

Az elmúlt napokban ismét ugrásszerűen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, ami részben az újabb kiadós csapadéknak, részben az olvadó hónak volt köszönhető - csütörtökön a Dunántúl nyugati felét leszámítva többfelé hullott 10-15 mm csapadék.

A csütörtöki adatok még közel negyvenezer hektáros elöntést mutattak országosan, a legfrissebb, pénteki hírek azonban már 65 700 hektárról szólnak, amiből közel 30 ezer a földművelés alatt álló terület. A belvíz továbbra is elsősorban az Alföldet érinti, ahol nagy területen rendelték már el a másodfokú belvízi készültséget, de kisebb körzetekben a Dunántúlon is érvényben van védelmi készültség. (forrás: vizugy.hu)

A következő napokban is többször és sokfelé várható csapadék, ami a hét közepéig főként hó formájában hullik, de a Tiszántúlon kezdetben havas esőre, esőre lehet számítani. A hó várhatóan olvadni fog, a talaj felső 1 méteres rétege pedig továbbra is telített. Csütörtök-péntektől enyhülés látszódik, de ezt követően is csapadékos időszak ígérkezik. Az enyhülés a jelenlegi számítások szerint fokozatos és mérsékelt lesz.

Már két-háromhavi csapadék hullott márciusban

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a 2012/13-as tél a megszokottnál jóval csapadékosabb volt, és úgy tűnik, hogy a tavasz is követi ezt a példát, hiszen a tavasz első hónapjában már szokatlanul sok csapadék hullott, pedig még nincs is vége a márciusnak. Az éghajlati adatok szerint a március havi átlagos csapadék 25-30 mm között alakul országosan, az elmúlt 3 hétben azonban már többfelé lehullott ennek két-, helyenként háromszorosa is.  A síkvidéki területek közül a legtöbb csapadékot Debrecen és Miskolc térségében mérték közel 90 mm-rel (Kékestetőn is csak pár mm-rel hullott több), de pl. Szegeden és Békéscsabán is több mint 50 mm az eddigi összeg, míg a főváros területén nagyjából 60 mm csapadék hullott. (ogimet adatok)

kép: belvíz illusztrációja

A kép csak illusztráció!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.