2020. február 24., Szökőnap

Jelentős mennyiségű csapadék hullott idén télen


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 1., péntek, 14:50

Az elmúlt két téli hónapban tapasztalhattuk, hogy rendkívül sokszor hullott eső, havas eső, hó, és nem volt ritka az ónos eső sem. Mindez az aktív ciklontevékenységnek volt köszönhető.

Magyarországon a klimatológiai vizsgálatok szerint a legcsapadékosabb évszak a nyár, utána következnek az átmeneti évszakok, és a legszárazabb a tél. Az elmúlt hetekben azonban szokatlanul gyakorivá vált a ciklonok és az ehhez köthető frontok érkezése, ami jelntős mennyiségű csapadékot eredményezett. Volt olyan nap, amikor nem is egy, hanem két front is áthaladt felettünk. Szombaton is erre számíthatunk: a nap elején egy meleg-, később pedig egy hidegfront érkezik hazánk területére.

Az elmúlt hónapokban az átlagosnál több csapadék hullott. Decemberben a Dunántúl déli része volt a legcsapadékosabb, itt volt olyan mérőállomás, ahol több mint 100 mm csapadékot mértek, az ország legszárazabb része pedig a Dunántúl északi felén volt. Az országban átlagosan 35-50 mm csapadék hullott.

Januárban a decemberrel ellentétben a Dunántúl északi része volt a legcsapadékosabb, ebben a térségben több helyen is 70 mm felett volt a havi csapadékösszeg, Veszprémben több mint 90 mm csapadék hullott. Az északkeleti területek voltak a legszárazabbak, Debrecenben a csapadékösszeg nem érte el a 30 mm-t. Az országban átlagosan 40-55 mm csapadék hullott.

 

A valószínűségi előrejelzések szerint a február sem ígérkezik száraznak. (Ezt mutatja a GFS modell budapesti fáklya előrejelzése is. A vízszintes tengely mellett feltűntetett vonalak és a baloldali függőleges tengely alapján kaphatunk képet a várható csapadékmennyiségről.) A napokban további ciklonok érkeznek, melyekből szombaton jobbára eső, vasárnap azonban már havazás várható.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat