Hőségzáró hidegfront

Csütörtökön két melegrekord is megdőlt, a hőhullámot pedig 37, 38 fokos forróság búcsúztatja szombaton. Markáns hidegfront zárja le a tikkasztó meleget, sokan szenvednek az extrém igénybevételtől. A hirtelen változás sokaknál okozhat intenzív panaszokat, cikkünkből kiderül, hogyan vészelheti át a megterhelő időszakot.

Július 23-án szinte az egész országban 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ami azt jelentette, hogy a sokéves átlagnál nagyjából 10-12 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérhettünk csütörtökön.

Nem csoda tehát, hogy megdőlt mind az országos, mint pedig a budapesti napi maximumhőmérséklet rekordja is. Ezen a napon eddig az országos rekordot az 1988-ban mért 38,2 fokkal Kiskunfélegyháza tartotta, az új csúcs pedig Békéssámsonban született: délután egészen 39 fokig emelkedett a hőmérséklet. Budapesten az előző, 1998-ban mért 36,4 fokos rekord lett a múlté: 2015. július 23-án, Újpesten 38 fokot mértek a legmelegebb órákban. (MTI)

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint is megdőlt a melegrekord: a szegedi mérőállomásunkon aznap délután 38,8 fokra melegedett a levegő (árnyékban!)!

Szombaton eleinte még marad a nagy meleg, de késő délután nyugatra már megérkezik a hőséget lezáró, markáns hidegfornt. A front mentén országszerte egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. 

A front mögött aztán jóval hűvösebb, de nem hideg levegő érkezik, vasárnapra mintegy 10 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. A jövő héten az extrém forróság nem tér vissza, kellemes nyaralóidő ígérkezik.

A pontosabb előrejelzésért érdemes folyamatosan nyomon követni naponta többször is frissülő előrejelzésünket!

A frontot követő napok várható időjárása

Előbb tartós, extrém hőhullám, majd markáns hidegfront... Az efféle markáns légköri változások az egészséges szervezetet is megviselik, az éppen lebetegedett, vagy krónikus betegséggel küzdőkre nézve azonban kimondottan veszélyes is lehet! 

- Sokaknál jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás.

- Erősödnek a görcsös panaszok, az arra érzékenyeknél hasi- és izomgörcsök léphetnek fel.

- A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek, náluk a gyakori vérnyomás-ingadozások kívül légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet! Emellett fokozódik az infarktusveszély is!

- A mindenórás kismamáknál beindulhat a szülés.

- A szabadban csökken a hő- és komfortérzet, a változékony, szeles, esős idő pedig nem kedvez a szabadtéri tevékenységeknek. 

Érdemes tudatosan készülnie az előbb említett panaszokra, annak érdekében, hogy elkerülje a kellemetlenségeket. Íme, egy-két tanács, amire fontos odafigyelnie:

- Igyon naponta többször borsmenta és citromfű keverékéből főzött teát: ez amellett, hogy a fejfájását enyhíti, segít úrrá lenni az idegességen is.

- Gyermekének pedig adjon jó ízű almahéj teát, amely szintén nyugtató hatású.

- Fogyasszon magnéziumban és kalciumban gazdag ételeket: egyen halat, brokkolit, burgonyát, illetve olajos magvakat, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket!

- Amennyiben az idősebbek vagy a szívbetegek közé tartozik, akkor kerülje a fizikai megterhelést, és lehetőség szerint pihenjen minél többet!

- Az ütemezett, rendszeres életmód és táplálkozás pedig nem csak a frontérzékenyek esetén, hanem másoknál is segít elkerülni a következő éjszakákon gyakran jelentkező alvászavarokat és enyhítheti az előbb felsorolt panaszokat.

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.