Fagyos és forró pontok a világban

Bolygónk egyik eldugott zugában -50 foknál is hidegebb volt hétfő reggel, de volt, ahol tegnap délután közel ugyanennyit mérték pluszban.

Európa nagy részét rendkívül hideg levegő tölti ki, az enyhe légtömegek a kontinens nyugati, délnyugati tájaira korlátozódnak. Ez a hétfő kora délutáni hőtérképünkön is jól kirajzolódik: míg Ibériában 10, 15 fok uralkodott, addig Közép- és Kelet-, Északkelet-Európában gyakran -10 fok fölé sem emelkedett a hőmérő higanyszála.

Közép-Európában a leghidegebbet hétfő hajnalban Csehországban mérték: a cseh-osztrák-német határvidéken fekvő Kvilda településen -39,4 fokig süllyedt a hőmérséklet, de több helyen mértek -30 foknál hidegebbet (mti). Kontinensünk leghidegebb pontja ma reggel egyébként a Svédországban található Naimakka volt, ahol -42,7 fokot mutatott a hőmérő.

Ennél jóval hidegebb volt az oroszországi Ojmjakon településen, amely -54,2 fokkal lett a hétfői minimum rekorder a világ meteorológiai állomásai között.  A hőmérséklet nem sokkal múlta alul az itt ilyenkor megszokott értéket.

 A hétvégén hazánkban több hidegrekord is megdőlt, ma reggel pedig több településen -20 foknál is hidegebb volt. Az előttünk álló napokban az ilyen dermesztő éjszakák nem lesznek ritkák.

A fagyos téli időben sokan talán már vágyakozva gondolnak a nyárra. Jelenleg igen távolinak tűnik az a kellemes, 20 fok közeli meleg, ami a mediterrán térséget jellemzi. Arra a tikkasztó forróságra azonban talán nem sokan vágynak, ami a dél-afrikai Vredendal városában uralkodik. Itt közel 45 fokot mértek tegnap, amivel a város bolygónk legforróbb pontja lett ( a szinoptikus állomások között).

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.