Extrém hőség Ausztráliában

Ausztráliában tombol a nyár, de a mostani hőhullám még a nagy meleghez szokott területeken is rekordokat dönt.

Nyugat-Ausztrália szerte bezártak a nemzeti parkok a hétvégén várható újabb rendkívüli hőhullám miatt, nagy az erdőtüzek kialakulásának veszélye.

Szombaton az előrejelzések szerint a nyugati partvidék legnagyobb városában, a 2 millió lakossal rendelkező Perthben 44 fokon tetőzik a hőmérséklet, a hőség pedig szinte nem is enyhül vasárnapra: akkor 41 fokot várnak. Az év eleje óta tartó tikkasztó meleg a napon elviselhetetlen és életveszélyes, könnyen hőgutát és napszúrást kaphatnak az ott élők. A hatóságok 12 nemzeti parkot is bezártak, egész hétvégén nem lehet látogatni a természetvédelmi területeket. A meteorológusok szerint a hőség a napokban tovább terjeszkedik dél, délkelet felé, és várhatóan még legalább egy hétig ki is tart. 

Melbourne, Sydney, Adelaide és Canberra sem fog kimaradni: az ott élőknek a jövő héten szintén 40 fok körüli, vagy azt kevéssel meghaladó forróságra lehet számítaniuk, legalább 4-5 napon keresztül. A legmagasabb szintű hőségriadó van érvényben a kontinens nagyobbik részén, sőt, még egy új figyelmeztető-rendszert is ki kellett dolgozni egyes helyekre az ott eddig még nem tapasztalt extrém időjárási paraméterek miatt. 

Egy héttel ezelőtt új hőmérsékleti rekord is született Ausztráliában: a középső vidékeken, pl. Queenslandben az 50 fokot is meghaladta a napi csúcsérték (az abszolót rekord egyébként még 1960-ból való, akkor 50,7 fok volt Oodnadatta-ban).

A mai napon 43 fokot mutattak a hőmérők Perthben ottani idő szerint délután

Az aktuális hőmérsékleteket az időjárás-most oldalunkon folyamatosan lehet követni

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.