Zivatarokat és viharos szélt is okozott a markáns hidegfront

A hidegfront hétfő délután eleinte északnyugaton, majd a főváros térségében okozott záporokat, estétől a Tiszántúlon pedig heves zivatar is előfordult felhőszakadással.

Estétől a hidegfront átlépte a Tiszát, és a keleti megyékben többfelé tört ki heves zivatar az akkor még mindig fülledt, meleg levegőn. Sokfelé fordult elő felhőszakadás, Hajdúszoboszlón néhány perc alatt 15 mm csapadék hullott, majd hétfő reggelig újabb 20 mm. A keleti határszélen a hőmérséklet este kilenckor még elérte a 28, 29 fokot.

Hat órára a hidegfront már a Tisza vonalát is elérte. Attól keletre még mindig 30-32 fokos volt a levegő, miközben például Szentgotthárdon 15 fokot mértek. A front vonalában és attól keletre intenzív záporok, helyenként zivatarok alakultak ki.


A Balaton környékén viharos széllökések is voltak a front átvonulása idején (idojaras.hu kamera)

Három órakor közvetlenül a front előtt intenzív záporok alakultak ki Komárom-Esztergom és Pest megyékben, valamint a Dunakanyarban. Jóval keletebbre, a Hajdúságban és a Nyírségben is heves záporok jelentek meg az igazi kánikulában. Nőtt a különbség az országban: Északnyugaton 17 fokot, délkeleten 33 fokot mértek. A front mögött a szél sokfelé viharossá fokozódik, Tapolcán 82 km/órás széllökést mértek.

Intenzív záporeső vonul át Esztergom térségében három óra körül (idojaras.hu videó)

Kettő óra környékén a nyugati, északnyugati határszélen esővel, záporesővel megérkezett a hidegfront. A szél északira, északnyugatira fordult, és fokozatosan megerősödött. A hőmérséklet 20 fok alá csökken. Délkeleten 33 fokot mértek, a különbség megközelíti a 15 fokot.

Csapadéksáv érkezik Körmendre a kora délutáni órákban (idojaras.hu videó)

13 órakor a déli és délkeleti határszélen 32 fokot, míg északnyugaton csupán 20 fokot mértek. Ez azonban még nem a hidegfront hatása, hanem a felhőzet- és szélviszonyok következménye.

Délelőtt fokozatosan megélénkült a délnyugati szél, amellyel átmenetileg a vasárnapinál is melegebb légtömeg érkezett Magyarország fölé.


A déli, délkeleti határszélen közel 35 fokra forrósodott hétfő délután a levegő (idojaras.hu kamera)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.