Videók a vasárnapi New York-i esőzésről

Vasárnap New Yorkban minden eddiginél több, mintegy kéthavi csapadék esett. Több helyen derékig állt a víz. Videó.

Az Egyesült Államok északkeleti részét vasárnap és hétfőn heves viharok és esőzések érték el, alig egy nap alatt többfelé 150-250 mm csapadék hullott - a legtöbb Lido Beachen esett 254 mm-rel. Vasárnap a New York-i Kennedy reptéren is közel 200 mm-t mértek, ami mintegy kéthavi mennyiségnek felel meg - idén nagyjából ennyi esett májustól júliusig. Ennyi csapadékot 24 óra alatt még sosem regisztráltak a városban - a korábbi rekordot 1984. június 30-a tartotta, akkor 152 mm esett.

Ennyi eső általában egy trópusi ciklonból vagy hurrikánból szokott esni. A rendkívüli csapadékot döntően az okozta, hogy a viharrendszer nagyon lassan helyeződött át, így egy adott területen sokáig és nagy intenzitással eshetett. Ráadásul, a nedvesség-utánpótlás két helyről is érkezett: az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl felől. Az áradásokhoz azonban hozzájárult az is, hogy a nyár eddig meglehetősen száraz és forró volt, a kiszáradt talajon pedig nehezen tud áthatolni a víz.

A pincék és garázsok mellett egész városrészek kerültek víz alá. Több helyen derékig állt a víz, a csatornák ugyanis képtelenek voltak elnyelni a nagy mennyiségű esőt. Számos autó elakadt, többeket ki kellett menteni járművükből. Manhattanben egyes metróállomásokat is le kellett zárni a bezúdult víz miatt. Akadozott a vonatközlekedés is és áramkimaradások voltak.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.