Veszélyes lesz a tavasz Szerbiának

Szerbiában a hétvégén három hullámban vonult át újabb intenzív havazás, és még nincs vége a télnek. A hegyekben már több méteres a hó. Egy esetleges gyors olvadás súlyos árvizekhez vezetne.

Belgrád városában vasárnap az újabb nagy havazás előtt 37 centi, a külterületen kereken 50 centi volt a hóréteg vastagsága. Ehhez jött a vasárnap déli nagy havazás, hétfő estig pedig még két intenzív hóesés várható. Szerbia síkvidékein máshol is jellemző a fél méteres hó.


Belgrád külvárosában az első vasárnapi havazás idején (opentopia.com)


Belgrád a vasárnapi első havazásban (opentopia.com)

A magassággal pedig gyorsan hízik a hóréteg. Méteres hótakaróval már 700 méter tengerszint feletti magasságban találkozhatunk. 1000 méteren 100-150 centis a hó, míg 1500 méter magasban már két méter a hóréteg. És Szerbiának kétezres csúcsi is vannak!


Szerb síterep vasárnap délben (opentopia.com)

Tél vége felé potenciális veszélyt rejt magában a rengeteg hó. Egy hirtelen enyhülés, különösen, ha esővel érkezik veszélyes árvizekhez vezethet. Síkvidéken pedig- ahol a hó alatt a talaj felső átfagyott része vízzáró réteget képez - a belvízveszély igazán nagy.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.