A vasárnap még frontmentes lesz − humánmeteorológia

Vasárnap napsütéses kirándulóidő ígérkezik, azonban hűvös marad a levegő, öltözzünk melegen és rétegesen, hogy elkerüljük a megfázást. A jövő héten fronthatások és a növekvő csapadékhajlam fogja terhelni szervezetünket.

Vasárnap a Dunántúlon borultabb égboltra, míg a keleti országrészben a reggeli ködfoltok feloszlása után napsütéses időre van kilátás. A változékony, azonban továbbra is hűvös, őszi idő miatt magas lesz a megfázásveszély, öltözzünk rétegesen és melegen. Markáns fronthatás nem várható. Naplemente után már elég gyorsan zuhan a hőmérő higanyszála, a kora esti órákban jól fog esni egy meleg citromos csipkebogyó tea, vagy egy nyugtató, levendula aromás fürdő.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, és alig fog változni a következő napokban. Az üröm, a parlagfű és a csalánfélék pollenkoncentrációja a Dunántúlon alacsony, máshol közepes mértékű.

Hétfőn melegfronti hatást érezhetünk az élénk délkeleti széllel beáramló melegebb levegő miatt, de csapadék nem várható. Nyugtalanság, alvászavarok fokozottan jelentkezhetnek. Az ilyenkor megerősödő gyulladási hajlam miatt fogyasszunk összetett szénhidrát tartalmú ételeket, például rizst, tésztaféléket, burgonyát.

Kedden továbbra is gyenge melegfronti hatás várható, és délután nyugat felől egy csapadékzóna is eléri hazánkat, és ennek érkezését az ízületi panaszokban szenvedők már előre érezhetik. A nap folyamán fogyasszunk több tejterméket, mert ezekben olyan vitaminok és ásványi anyagok találhatók, melyekre ilyenkor szervezetünknek fokozott szüksége van.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.