Vajon lesz -10 fok csütörtök reggelre?

Hosszú idő után az egyik leghidegebb reggel lehet a csütörtöki: szinte országszerte fagyra van kilátás, a szélvédett völgyekben lesz a leghidegebb.

Az novemberi enyhe időszakot egy hétfőn érkezett erős hidegfront zárta le, ami után szerda reggelre már az ország legnagyobb részén fagypont alá hűlt a levegő - ez az utóbbi hetekben igencsak ritkaságszámba ment. Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózatának tagjai közül a Heves megyei Tarnaleleszen elhelyezett műszerünk mérte a leghidegebbet: -6,4 fokig süllyedt ma reggelre a hőmérő higanyszála.

Drasztikusan hűl a levegő az Északi-középhegység völgyeiben

(Az ICI Interaktív Meteorológia tarnaleleszi mérőállomásának mérése)

A következő hajnal, tehát csütörtökre virradóan még ennél is hidegebb várható, és ezt országos viszonylatban is elmondhatjuk. Szerda este fél 9-kor már átlagosan 2 fokkal van hidegebb, mint 24 órával korábban, a hőmérséklet zuhanása pedig tovább folytatódik az éjszaka folyamán. Mindezt elősegíti a jelentősen mérséklődő szél, és az is, hogy sokfelé kiderült az ég, tehát erős a felszíni kisugárzás.

20 óra 30 perckor az imént említett, a Mátra és a Bükk között elterülő völgyben fekvő Tarnaleleszen már -5,5 fokot regisztrált az ICI hőmérője, ez pedig csaknem 4 egész fokkal alacsonyabb, mint egy nappal ezelőtt ugyanebben az időpontban (és kevesebb mint egy fokra van a ma reggeli minimumtól)! Amennyiben nem érkeznek felhők, bizony jó eséllyel akár -10 fok körüli dermesztő időre ébredhetnek az ott élők.

A Tarnaleleszt körülölelő dombok ködfelhőbe burkolózva

Kovács Henrik olvasónk fotója

A november 26-ra vonatkozó hivatalos hidegrekord -16 fok várhatóan nem dől meg, de azért mindenképpen figyelemre méltó lehet egy -10 fokos érték.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.