Víztölcsér volt a Zürichi-tavon

Szombat délután látványos meteorológiai jelenségnek lehettek tanúi a Zürichi-tó környékén élők. Egy zivatarhoz kapcsolódóan víztölcsér (tromba) alakult ki a tó felett.

A víztölcsérek a tornádókhoz hasonló forgószelek, amelyek nagy, összefüggő vízfelszínek, nem pedig szárazföldek felett alakulnak ki. Mivel a felhőtölcsér csak vizet szív fel a felszínről, a tornádókkal ellentétben az nem szürkül el, tiszta marad. A víztölcsérek és tornádók kialakulásához a nagy hőmérséklet-különbségből adódó labilitásra (hideg levegő áramlik a meleg vízfelszín fölé), azaz erős feláramlásra van szükség, ami heves zivatarokhoz (legtöbbször szupercellákhoz) kötődik. Ezek a forgószelek általában csupán néhány percig léteznek és a keskeny felhőtölcsér néhány kilométeren keresztül érintkezik a felszínnel. A szélerősség elérheti a 300 km/órát is.

forrás: youtube.com

Svájcban viszonylag ritkának számítanak a forgószelek, de azért időről időre, leggyakrabban nyár végén láthatók hasonló víztölcsérek.

forrás: tagesschau.sf.tv.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.