A változékony időben fokozatosan melegszik a levegő – orvosmeteorológia

Az egyre tavasziasabb hőmérsékletek ellenére több helyen alakul ki zápor, néhol zivatar is, ami erős széllel párosulva csökkenti majd a hőérzetet.

Pénteken folytatódik a melegedés, azonban a futó záporok, és az élénk, többször megerősödő északias légmozgás csökkentheti hőérzetünket. Az erős szél az autósoknak sem kedvez, csökkenti a járművek menetstabilitását. Esőre, kisebb záporra több helyen számíthatunk, ezért eső elleni ruha vagy esernyő mindenképpen ajánlott. Gyenge melegfronti hatás várható, az erre érzékenyeknél felléphet hangulat ingadozás, koncentrációs zavarok, valamint a reakcióidő enyhe lassulása.

Szombaton nem várható fronthatás. A legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 20 fok fölött várható, de ezt sajnos nem mindenhol élvezhetjük majd ki. Többnyire napos és felhős időszakok váltogatják egymást, ami hangulatingadozást eredményez, valamint lecsökkenti a hőérzetet. Csak helyenként erősödhet meg a gomolyos felhőzet, elszórtan számíthatunk kisebb esőre, záporra. A változékony időjárás, a gyors hőmérsékletingadozás sokak szervezetét megviselheti. A keringési, illetve vérnyomásproblémákkal küzdők ne terheljék meg magukat.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, azonban a hőmérséklet nem sokkal esik vissza a szombatitól. A görcsös és az ízületi fájdalmak erősödhetnek, a kismamák ne terheljék túl magukat. Helyi zivatarok kialakulására ugyancsak számítanunk kell, esőálló ruházat, esernyő ajánlott. A változékonyság erre a napra is jellemző lesz, a napos és felhős időszakok között nagy hőingásokat érzékelhetünk, ezért a keringési problémákkal küzdők ha tudják, ne terheljék magukat, pihenjenek többet.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.