Trópusi vihar tart Texas felé

Texas súlyos aszályokkal küzd az utóbbi időben, most a Mexikói-öblöt átszelve egy trópusi vihar hozhat csapadékot a térségbe. Viharos szélre és áradásokra is készülnek.

Afrika felől egy héttel ezelőtt indult útnak az Atlanti-óceán fölött egy nedves, trópusi léghullám, ami mostanra trópusi viharrá rendeződött a karibi térségben. Korábban a kisebb szigetekkel való érintkezés és a gyors áthelyeződést akadályozta meg ezt. Most azonban már elhagyta Kubát és a rendszer le is lassult, így a meleg tengerfelszín fölött bőven kapott energiautánpótlást, hogy a zivatarok trópusi viharobjektummá fejlődjenek és erősödjenek.

Az amerikai kontinenstől még mintegy 1000 km-re örvénylő vihar a Don nevet kapta, és az előrejelzések szerint a Mexikói-öblöt északnyugati irányban átszelve helyi idő szerint péntek késő este eléri a szárazföldet. A partot éréshez nem fér kétség, a pontos helyben azonban akad némi bizonytalanság. Útvonala ugyanis nagyban függ a Bermuda-szigetek fölött kialakult magas nyomású övezettől, amely benyúlik az USA keleti partjai és Florida fölé is. Amennyiben az anticiklon továbbra is erős marad, a Don várhatóan Texas délkeleti területein ér partot, legnagyobb valószínűséggel Corpus Christi közelében. Ha azonban legyengül, a Mexikói-öböl északnyugati partjai mentén egy szélesebb sávban nyílhat meg előtte az út.


A Don a NOAA műholdfelvételén július 28-án 7:15 UTC-kor. A vihar Kuba és a Yucatán-félsziget között örvénylik.

A Don útját intenzív esőzés (rövid idő alatt 25-50 mm csapadék), emiatt várhatóan lokális áradások kísérik majd, a szárazföld elérése előtt pedig kis eséllyel gyenge, a Saffir-Simpson skála szerinti egyes hurrikánná erősödhet. Ez legalább 120 km/órás szeleket jelentene - a maximális széllökések jelenleg 80 km/óra körül alakulnak.

Az eső mindenesetre jó hír a texasiaknak, hiszen Texas és Louisiana partvidéke súlyos aszályokkal küzd, noha az előrejelzések szerint a lehulló csapadék várhatóan csak csekély mértékben tudja enyhíteni a szárazságot.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.