Továbbra sem tágít a tél - többfelé havas eső, hó hullott

Továbbra is nedves levegőt szállítanak a mediterrán ciklonok, az enyhébb légtömegek azonban egyelőre nem tudnak teret nyerni. Emiatt továbbra is többfelé hullott havas eső, hó.

Keddre virradóan újabb mediterrán ciklon érte el térségünket, amelynek melegfrontja mentén a Dunántúlon és a déli országrészben egyre többfelé kezdődött csapadékhullás. A délelőtt első felében a Dunántúl nagy részén havas eső, illetve hó hullott, de a hószállingózás és a havas eső átmenetileg a főváros térségét is elérte. Az időjárás továbbra is inkább a telet, mint a tavaszt idézi.Havas eső, hószállingózás még délután is előfordul a Dunántúlon, de már kevesebb helyen.

A hideg idő nem csak nálunk tartja magát, a sarkvidéki eredetű légtömeg Európa nagy részét uralja még mindig:

Európa hőtérkép: Moszkvában sincs sokkal hidegebb, mint Budapesten, sőt... (idojaras.hu)

Körmend kedd délelőtt 9-10 óra között
(ICI Meteorológia állomás)

Így havazott kedd reggel Szentgotthárdnál
(ICI Meteorológia állomás)

A ciklon egyre jobban ránk húzódik a nap folyamán, és este már északkeleten is elered az eső. A légörvény szerdán is meghatározza időjárásunkat: többfelé várható eső, zápor, a Dunántúl nyugati felén pedig még mindig nagy területen lehet havas esőre, havazásra számítani. Szerdán dél, délkelet felől napközben ugyan szűnik a csapadék, de a ciklon csak csütörtökön távozik térségünkből, az északi és keleti országrészben még ekkor is okoz esőt, záporokat, de helyenként havas eső, hó is hullhat.

A hőmérsékletek mind ma, mind szerdán tág határok között alakulnak. Míg keleten elérheti a csúcsérték a 10, 12 fokot, addig a nyugati tájakon gyakran csak kevéssel melegszik fagypont fölé a levegő.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!