Tornádó-rekordok dőltek az USA-ban

Április 27-én erőteljes tornádók söpörtek végig az USA déli államain, a halottak száma már eléri a 340-et. 2011 áprilisa minden idők legtöbb tornádóját hozta az USA-ba.

A forgószelek óriási pusztítást hagytak maguk után többek közt Alabama, Mississippi, Georgia és Tennessee államokban, egész városrészeket taroltak le. A halottak száma már eléri a 340-et.

Nem hivatalosan ugyan, de a szerdai tornádó-kitörés az egyik leghalálosabbnak számít az Egyesült Államok történetében. A kétes dobogó élén 1925. március 18-a áll, amikor 747 ember vesztette életét.

Mintegy 260 tornádót jelentettek az említett szerdai napon, melyek közül két EF-5-ös erősségű volt, amely a korrigált Fujita-skála szerint legmagasabb kategória. Az egyik a Mississippibeli Smithville városán haladt keresztül. 330 km/órára becsülték a maximális szélsebességét a több mint 3 km hosszan a talajjal érintkező forgószélnek. A másik hasonló erejű tornádó az alabamai Hackleburg településen okozott pusztítást és követelt 25 emberéletet.

1990. március 13-a óta nem volt példa arra, hogy egy napon két EF-5-ös tornádó érjen földet - akkor mindkettőt Kansas államban látták.

Április 27-én mindenellett több EF-4-es tornádó is kialakult, így például az alábbi képen látható képződmény, amely az alabamai Tuscaloosa és Birmingham városain haladt át.


Az egyik legnagyobb tornádó (EF-4-es) az Alabama állambeli Tuscaloosa városát érte el helyi idő szerint kevéssel 18 óra után. Legalább 65-en életüket vesztették a pusztításban. Ráadásul, alig két héten belül ez már a második forgószél volt a városban, legutóbb április 15-én került rá sor. (AP fotó)

Az ítéletidőt egy igen markáns viharrendszer eredményezte, amely a délkeletről érkező meleg, nedves és az északnyugat felől érkező hideg légtömegek találkozásánál képződött.

Minden idők legtornádó-gazdagabb hónapja

Az idei tornádó-szezon már eddig is szokatlanul aktívnak bizonyult. Előzetes becslések szerint csak áprilisban több mint 600 tornádót regisztráltak, ami példátlannak számít. Minden idők legtornádó-gazdagabb hónapjában is "csupán" az 542-őt érte el ez a szám, arról nem beszélve, hogy évente átlagosan kb. 1000 tornádó fordul elő az USA-ban.

Ráadásul, a legaktívabb időszaknak a május-júniust tartják, így még számos újabb forgószéllel lehet számolni az amerikai kontinensen, és akár az éves rekord is megdőlhet. Az eddigi legtöbb tornádót 2004-ben figyelték meg, akkor 1817 forgószelet regisztráltak. 2011-ben ez a szám eddig már elérte az 1197-et.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.