Tartós meleg időszakban vagyunk, fokozzuk a folyadékbevitelt! – orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula, a hétvégén sem enyhül az idő. A nagy melegben érdemes szabadtéri, vízparti programokat szervezni, de igen erős lesz az UV sugárzás, védekezzünk fényvédő krémekkel, napszemüveggel, széles karimájú kalappal, csökkentsük minimálisra a tűző napon való tartózkodást!

Pénteken tovább melegszik a levegő, gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat az arra érzékenyeknek. Erősödhetnek a koncentrációs zavarok, a tartós melegtől fokozott fáradékonyság jelentkezhet. A hét végére akár 40 fok közelében is lehet a hőmérséklet. A vízparti programoknak kedvez az időjárás, de a magas UV sugárzás káros hatásai ellen fontos a védekezés. A Balaton és a Velencei tó hőmérséklete már alkalmas fürdőzésre.

Szombaton is csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést, marad a kánikulai meleg 30 fok feletti hőmérséklettel. A szervezet fokozott folyadékvesztését pótolni kell, a napi folyadékbevitel minimum a 2,5-3 liter legyen. Továbbra is fokozottan kell figyelni az idősek és a gyermekek folyadékbevitelére, ők könnyebben kiszáradhatnak. A meleg és a napsütés csábító a vízparti programokhoz, de felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani. Az étkezés során a könnyű ételeket célszerű fogyasztani, A kávéfogyasztást csökkentsük minimálisra, mert a szervezettől folyadékot von el.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, de a hőmérséklet még mindig 30 °C közelében alakul. A tartós meleg egyre jobban megviseli szervezetünket, ha tehetjük, pihenjünk a hétvégén. Az izzadás során elvesztett ásványi só mennyiségét meleg zöldséglevesekkel pótolhatjuk. A lédús gyümölcsök fogyasztása is ajánlott ilyenkor, mivel ezek is folyadékpótló hatásúak.

A levegő porszintje közepes, a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszt, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyeknek számíthatnak a tüneteik erősödésére.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.