Tartós hidegfronti hatás, görcsös panaszok a hétvégén – humánmeteorológia

A hétvégén gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket, görcsös panaszok jelentkezhetnek, az élénk szél fejfájást válthat ki. Csökken a csapadékhajlam, de elszórtan kisebb havazás, zápor előfordulhat. Keringési problémákat is tapasztalhatunk, a szívbetegek és az idősebbek kerüljék a fizikai megterhelést. A jövő héten erős lehűlésre van kilátás.

Szombaton gyenge hidegfronti hatás várható, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Jobbára felhős lesz az ég, legfeljebb délelőtt lehetnek kevésbé felhős időszakok. Eleinte északon fordulhat elő gyenge havazás, a déli határszélen kisebb eső, délután elszórtan lehetnek záporok, hózáporok. A káliumtartalmú ételek enyhítik a görcsös tüneteket, érdemes uborkát, banánt fogyasztani. A megélénkülő szél miatt a Kisalföldön intenzív fejfájás is jelentkezhet. Bőséges folyadék fogyasztásával megelőzhető a panaszok kialakulása. A lüktető, erős fájdalomra jótékony hatású lehet a halántékra helyezett borsmenta olajos borogatás.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja alacsony szintet ér el, és a következő napok időjárásának köszönhetően alig fog változni. Az alacsony légszennyezettség jó hatással lesz a légúti betegségekben szenvedők állapotára.

Vasárnap továbbra is gyenge hidegfronti hatás érvényesül, amely megterheli a keringési rendszert, szívpanaszokat, vérnyomás-ingadozást válthat ki. Pár órás napsütésben bízhatunk, eleinte keleten, majd este a nyugati határszél mentén elszórtan előfordulhat futó hózápor. A szívbetegeknek könnyen emészthető ételek és hagymafélék fogyasztása ajánlott, pihenjenek sokat, kerüljék a fizikai megterhelést.

Hétfőn folytatódik a gyenge hidegfronti hatás, kemény hajnali fagyokra számíthatunk, és csökkennek a nappali hőmérsékletek is. A hidegebb idő ronthat az asztmás betegek állapotán, kiszárítja és irritálja a légutakat. A továbbiakban jelentős lehűlésre, erősödő éjszakai fagyokra számíthatunk.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.