Türkiz hullámok az Atlanti-óceánban

A Falkland-szigetek körüli vizeket gyakran csodás színűre festik az ott élő mikroszkopikus lények.

December közepén az Atlanti-óceán Falkland-szigetekhez közeli partvidékén csodaszép kékeszöld árnyalatú örvényeket örökített meg a NASA Terra műholdja. A türkiz hullámok több száz kilométer hosszan húzódtak.


2011.12.14. Nasa/Terra

A jelenséget mikroszkopikus méretű élőlények, fitoplanktonok váltották ki, amelyek a hideg, tápanyagban gazdag Malvinas- (Falkland-) áramlat vizében élnek - a tengeráramlat az Antarktiszi Cirkumpoláris áramlat ága, Dél-Amerika délkeleti partjai mentén fut végig. A kedvező feltételek (hideg víz, sok tápanyag és napfény) miatt itt gyakran borul türkizbe az óceán az egy-két hétig tartó fitoplankton-virágzásnak köszönhetően.


2008.01.03. NASA/Terra

A fitoplanktonok egysejtű élőlények, amelyek a tengeri tápláléklánc alapját képezik. Fontos szerepet töltenek be a szénkörforgásban is, hiszen a légkörből felvett szén-dioxidot szénhidrátokká alakítják a fotoszintézis során. Amikor a fitoplankton, vagy az állat, amelyik ezzel táplálkozott, elpusztul, az részben az óceánfenékre süllyed, odaszállítva a szenet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.