Többfelé havazott az Alpokban

A hétvégén Közép-Európában szokatlanul hideg idő uralkodott, az Alpokban többfelé hó is esett. A hóhatár 2000 méter alá csökkent.

Noha nyár közepén tartunk, az időjárás nem ezt érzékelteti az elmúlt napokban. Nem csak nálunk, de Közép-Európa más részein is meglehetősen hidegre és barátságtalanra fordult az idő.

Vasárnap délután a közel 3000 méter magas Zugspitzen mínusz 4 fokot mutatott a hőmérő és 20 centiméter friss hó esett. A havazás a svájci oldalt sem kerülte el: vasárnapra virradóan a Davos közeli 2700 magas Weissfluhjoch csúcsról 3, míg a 2500 méter magas Säntis csúcsról 4 centimétert jelentettek. A bajorországi Wendelstein (1800 m) és Kanzelwand (2000 m) térségében is téliesre fordul az idő: havas eső és hó is esett.

Ausztriában is hasonló idő uralkodott. Salzburgban mindössze 13 fokig melegedett a levegő, a 3000 méteren fekvő Sonnblick hegycsúcson (amely Európa legmagasabban fekvő meteorológiai állomása) pedig 20 centis hótakaró alakult ki a mínusz 2 fokos hidegben.


A Zugspitze 2011.07.24-én a késő délutáni órákban. (zugspitze.de)


A Säntis csúcs 2011.07.25-én reggel.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.