Télies napok március végén

Havazással érkezett meg hozzánk hétfőn egy mediterrán ciklon, ami várhatóan csak szerdán távozik térségünkből. Addig kitart a szokatlan, télies időjárás.

Szerdán a ciklon középpontja fokozatosan északkeleti irányba haladva távolodik térségünktől. Eközben töltődik, folyamatosan öregszik ez a légköri képződmény, így egyre kevesebb csapadékot várhatunk belőle.

Az utakon azonban közlekedjünk fokozott óvatossággal és türelemmel. Téli menetfelszerelés, és a közlekedési információk folyamatos követése feltétlenül szükséges.

Szerda reggelre a főváros nagy részén tekintélyes vastagságúra hízott a friss hóréteg, még januárban is szokatlan, hogy ekkora hó fedje a tájat Budapesten. A délelőtti órákban már csökkent a csapadék intenzitása, és egyre inkább keletre szorult a havazás. Nyugaton pedig eltűntek a felhők, és kisütött a nap.

Havasak az autók, a háztetők, a járdák, az utak - havas az egész táj a 18. kerületben szerda reggel

Pintér Edit fotója

A keddi napon is folyamatosan havazott, azonban a délkeleti határszélen a fagypont feletti hőmérsékletek mellett folyamatos olvadás volt jellemző.

Kedd reggelre délnyugaton már 30 centiméteres hóréteg is kialakult, szinte az egész országot belepte a hó, a legkevesebb (3 cm körüli) csapadék északkeleten hullott.

Márciusi hó Németh Ferenc fotója

Kedd reggelre szép hókupacok gyűltek össze a hólapátolás után Kaposvár környékén is (Németh Ferenc felvétele)

Hétfőn a délelőtti órákban havazás kezdődött délnyugaton. A csapadékzóna fokozatosan kiterjedt, estére már országossá vált. Több helyen okozott fennakadásokat a havazás a közlekedésben. A szeles időben kisebb hófúvások is kialakultak.

Így lepte el a hó Pécset az ICI Interaktív Zrt. pécsi állomásának webkamera képeiből készült filmen

És a végére egy kis múltidéző: így festett egy évvel ezelőtt a napi maximumhőmérséklet térképünk, 18 fokokat is mérhettünk aznap:

Az ICI Zrt. mérőhálózatával mért maximumhőmérsékletek 2012. március 26-án

Az ICI Zrt. mérőhálózatával mért maximumhőmérsékletek 2012. március 26-án

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.