Télies napok következnek

A hét elején pár napig egy újabb mediterrán ciklon "vendégeskedik" a Kárpát-medencében, és okoz nagy területen havazást. A hőmérsékletek is a telet idézik a legtöbb helyen.

Hétfőn reggeltől dél, délnyugat felől egy mediterrán ciklon melegfrontja húzódik térségünk fölé, és napközben ez a front észak, északkelet felé mozog. A fronttal együtt csapadék is érkezik, napközben egyre többfelé kezdődik havazás. Keleten, délkeleten azonban havas eső, eső is eshet, ott ugyanis a magasban és a talaj közelében is fagypont felett várhatóak a hőmérsékletek.

A ciklon csak lassan mozdul majd kelet felé, így kedden egész nap, és még a szerdai nap egy részében is meghatározza az időjárást, de ekkor nyugat felől már egyre többfelé megszűnik a csapadék, és a felhőzet is vékonyodni, szakadozni kezd. Akkor enyhülés is kezdődik, de marad a változékony, gyakran esős, záporos idő.

Addig viszont az ilyenkor szokásos átlagnál mintegy 7-14 fokkal lesz hidegebb délutánonként, és reggelente is országos fagyra számíthatunk. Az idén szokatlanul hosszúra nyúlik a tél, de lassanként elfogy a hideg levegő utánpótlása, és egyre inkább teret nyerhetnek majd a dél felől érkező enyhébb légtömegek. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.