Tájfun sújtotta Japánt is

Az idei, a Csendes-óceán nyugati medencéjében igen aktív tájfunszezonban nem a Wipha nevű trópusi ciklon volt az első – és feltehetőleg nem is az utolsó –, amely heves szélviharokkal és özönvízszerű esőzéssel sújtotta Japánt.

 A Wipha névre keresztelt tájfun a hét elején közelítette meg a Japánhoz tartozó szigeteket. A Tokiótól mintegy 120 kilométerre, délre fekvő Oshima szigeten kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt több mint 800 milliméternyi csapadék hullott. A hosszú ideig tartó heves esőzések miatt a hegyekben földcsuszamlások következtek be, amelyekben legalább 17 ember vesztette életét. Több tucat lakóépület teljesen megsemmisült és több mint 50 embert tartanak nyilván eltűntként.

A tokiói Haneda repülőtéren 120, a Tokiótól délre fekvő, part menti Tateyama településen pedig 150 km/órás szélsebességet mértek a vihar középpontjának áthaladásakor. A Tokió körüli területeken ez idáig átlagosan 150-300 milliméternyi csapadék hullott. Mintegy 400 belföldi és nemzetközi repülőjáratot kellett törölni. Tokióban megbénult a tömegközlekedés,  közel 20 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a vihar miatt, és több tucat iskolát is be kellett zárni.

 A Hokkaido-sziget északi részén kevesebb, mint 12 óra alatt mintegy 20-30 centiméternyi nedves hó hullott a nagy nedvességtartalmú, trópusi eredetű és az ott lévő hideg légtömegek találkozásából.

A Wipha volt az idei évben a 8. tájfun, és egyben a 26. trópusi ciklon is, amely nevet kapott. A Mariana-szigetek mellett már most elkezdett kialakulni a következő tájfun, amely az előrejelzések szerint hasonló útvonalon fog haladni, mint a Wipha, így Japánt a jövő hét közepén ismét viharos szelek és áradások veszélyeztethetik.

 

A Japánt megközelítő Wipha tájfun. A műholdkép 2013. október 15-én, 04:25 UTC-kor készült. (Forrás: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!