Tájfun formát vett fel az év első trópusi vihara

Bár erejét nézve elmarad a tájfunoktól az északi félteke idei első trópusi vihara, formájában és szerkezetében nézve azonban csaknem megfelel egy igazi trópusi ciklonnak.

Május 7-én a Fülöp-szigetek déli része felett volt az északi félteke idei első - Aere névvel megjelölt - trópusi viharának a középpontja. A műholdfelvételeken jól látható, hogy a szimmetrikus viharobjektum méreteiben, szinte tökéletes szimmetriájában már a Délkelet-Ázsiában tájfunoknak nevezett trópusi ciklonok jellemvonásait hordja. Jól láthatók az aktív magból kiinduló spirális karok, csupán a tájfunokra jellemző középső "szem" - leáramlás következtében kialakuló szigetszerű felhőtlen terület - hiányzik. A következő napokban ez is megjelenhet.

Az Aereben igen heves csapadékok fordulnak elő, amely hatására a Fülöp-szigeteken sokfelé lehetnek áradások a következő napokban. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzései szerint a viharobjektumban a legnagyobb széllökések vasárnaptól meghaladják a 120 km/órát. Az Aere középpontja északkelet felé halad, így a nagy csapadékok és orkán erejű széllökések zónája a Manila környéki sűrűn lakott területeket is elérheti.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!