Szupertájfun lett a Songda

A Fülöp-szigetek mellett elhaladó Songda ciklon szupertájfun lett, elérte a négyes fokozatot. A legnagyobb széllökés meghaladja a 250 km/órát.

A Csendes-óceán nyugati medencéjében május 20-án, pénteken alakult ki a Songda (helyi nevén Chedeng) trópusi képződmény. A Songda hétfő délután gyors fejlődést mutatott, és kettes tájfunná erősödött. Szerdán elérte a hármas fokozatot. Csütörtökön pedig négyes, majd rövid időre ötös fokozatra erősödött, ezzel szupertájfunná vált. A Songda legaktívabb részében ekkor az átlagszél meghaladta a 250 km/órát, a széllökések pedig a 270 km/órát.


A Songda szerdán helyi idő szerint 13.30-kor

Az előrejelzések szerint a Songda szárazföldet ugyan nem ér, de csütörtökön és pénteken Fülöp-szigetek keleti részén intenzív és tartós esőzést okoz, a szél és az erős hullámzás már közvetlenül is érinti a szigetországot. Szombaton Tajvan keleti partvidékét éri el a vihar, sőt kissé legyengülve vasárnap már Japán déli szigeteit veszélyezteti.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.