Szombattól gyenge hidegfronti hatás okozhat kisebb szívpanaszokat – humánmeteorológia

Pénteken mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak tüneteket, görcsös és gyulladásos panaszok egyaránt jelentkezhetnek. Kissé csökken a csapadékhajlam. A kettős fronthatást szombaton hidegfronti hatás váltja fel, amely keringési panaszokat okozhat.

Pénteken kettős fronthatás terheli mind a hidegfrontra, mind a melegfrontra érzékenyeket. Reumatikus fájdalmak erősödhetnek a délelőtti órákban, északon a havas esős, délen az esős területeken. Országszerte lehangoló, borult, télies időjárásban lesz részünk, mely sokaknál okozhat rossz közérzetet, koncentrálási problémákat. Nőhet a reakcióidő is, az utakon vezessünk fokozottabb figyelemmel.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja alacsony szintet ér el, és a következő napok csapadékos időjárásának köszönhetően alig fog változni. Az alacsony légszennyezettség jó hatással lesz a légúti betegségekben szenvedők állapotára.

Szombaton gyenge hidegfronti hatás várható, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Jobbára felhős lesz az ég, északkeleten egy-egy futó hózápor előfordulhat. A káliumtartalmú ételek enyhítik a görcsös tüneteket, érdemes uborkát, banánt fogyasztani. Megélénkül, és északnyugatira fordul a szél, a Kisalföldön a délelőtti órákban intenzív fejfájás is jelentkezhet. Bőséges folyadék fogyasztásával megelőzhető a panaszok kialakulása. A lüktető, erős fájdalomra jótékony hatású lehet a halántékra helyezett borsmenta olajos borogatás.

Vasárnap továbbra is gyenge hidegfronti hatás érvényesül, amely megterheli a keringési rendszert, szívpanaszokat, vérnyomás-ingadozást válthat ki. Elszórtan fordul elő kisebb eső, a Dunántúlon gyenge havazás, hózápor. A szívbetegeknek könnyen emészthető ételek és hagymafélék fogyasztása ajánlott, pihenjenek sokat, kerüljék a fizikai megterhelést. A hidegfronti hatást követően jövő hét elején hidegebb, de napos, frontmentes időre van kilátás, mely jó hatással lesz közérzetünkre.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.